Bez naslova 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ruska vakcina za koju je tek nedavno potvrđeno da ima pouzdan učinak sjajno se prodaje, a zanimljivo je da interes za njom raste i u Evropskoj uniji, piše austrijski Kurier.
Bila je to prva vakcina protiv korone koje se pojavila na tržištu. U avgustu prošle godine Rusija je počela koristiti Sputnik V. No, svijet je tada na nju gledao s oprezom i kritizirao je zbog nedostatka naučnih studija i dokaza. Sada se sve promijenilo i Sputnik postaje međunarodni izvozni hit.

Ruska vakcina se koristi u 19 zemalja, od Argentine do Indije, a također i u zemlji EU – Mađarskoj. Najnovije istraživanje poznatog specijalističkog časopisa “The Lancet” u kojem se navodi da je učinkovitost vakcine više od 90 posto, dovelo je do rasta izvoza. Osim toga, nisu registrirane neobične ili opasne nuspojave.

Trenutno najveći kupac ove vakcine u svijetu je Indija koja je naručila 100 miliona doza. Glavni kupci su također Nepal s 25 miliona, Egipat s 25 i Brazil s 10 miliona doza.

Što se tiče cijene, Sputnik je jeftiniji od vakcina Pfizera ili Moderne, ali s oko deset dolara po dozi znatno je skuplji od vakcine firme AstraZeneca, koja košta polovinu tog iznosa.

Meksiko je upravo dao odobrenje i naručio nekoliko miliona doza. Prva isporuka stigla je u četvrtak u Iran. U međuvremenu, u EU postoje značajni glasovi koji barem razmišljaju o kupovini Sputnika s obzirom na nedostatak vakcina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je da je u osnovi otvorena za primjenu i u Njemačkoj, navodi Kurier.

“Svaka vakcina je dobrodošla u EU, ali bit će odobrena samo ako preda potrebne podatke nadležnom tijelu EU”, rekla je Merkel u utorak.

Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz također je rekao da ne bi trebao postojati “nikakav geopolitički tabu”. Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen također se pokazala otvorenom za Sputnik u EU.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina ovo je veoma važan uspjeh u politički teškim vremenima. Vremena kada su izvještaji o Sputnjiku uglavnom odbacivani kao ruska propaganda su prošla, piše austrijski list.