1 14
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 7, 2021 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Nacionalni javni servis Austrije “ORF” cjelodnevnu subotnju naslovnicu posvetio je, između ostalog, političkoj krizi u Bosni i Hercegovini u kojoj su naveli da se lider SNSD-a Milorad Dodik igra s vatrom.

NER FIT

U tekstu austrijskog javnog servisa ističe se kako su nacionalistički tonovi uobičajeni u BiH, ali da su posljednje aktivnosti Milorada Dodika znatno opasnije nego inače.

– Bivši socijaldemokrata se razvio u oštrog nacionalistu. Dugo vremena nije krio da želi odvojiti RS od Bosne, a sada ubrzava tempo. U proteklih nekoliko sedmica najavio je preko stotinu zakona kojim će RS odvojiti od centralne vlasti i stvoriti paralelne institucije. Prijetio je povlačenjem iz Oružanih snaga, poreskog i pravosudnog sistema. Dodik je napao i Ustavni sud u kojem su i dalje aktivne međunarodne sudije – piše “ORF“, koji podcrtava da je ratna retorika ponovo u porastu u medijima.

Blokada kao normalna aktivnost

Analitičar Austrijskog instituta za međunarodnu politiku Vedran Džihić za “ORF” je istakao kako se zbog svega stanovnici osjećaju nesigurno.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Dodik sada ide znatno dalje nego prije. Etnopolitički lideri uspijevaju da provociraju jedni druge. Dodik je to usavršavao više od deset godina. Dodik je piroman – objasnio je Džihić te dodao.

Povoljna konstalacija snaga za istraživanje limita

Ukoliko osjeti i najmanju vatru, on koristi priliku i pali još veću vatru – rekao je Džihić te ističe kako Dodik u ovom trenutku vidi povoljnu konstalaciju snaga.

– Prije 10 do 15 godina bilo je jasno da je Zapad, odnosno SAD i EU, bili uključeni i politički i sigurnosno na ovom prostoru. Također postojao je i aktivan proces proširenja u EU. Proces pristupa EU nije više toliko efikasan za Bosnu i mnogo je narušen zbog bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump) – rekao je analitičar Austrijskog instituta.

Analitičar Robert Brus Hitčner (Bruce Hitchner) u analizi za “Balkan Insight” također ističe kako unutar EU postoji nesklad između podrške proširenju EU i nedostatka motivacije da podstiču političare u BiH da izvrše teške reforme. Hitčner dodaje kako je u SAD-u u drugom planu dugo bila snažna posvećenost našoj državi što otežava cijelu priču.

Podrška Moskve i Beograda

Tokom analize, Džihić se u razgovoru za ORF dotakao i podrške Beograda i Moskve destabilizirajućim aktivnostima u BiH.

Ističe se kako Dodik ima podršku Moskve u svojim aktivnostima, a da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u “igru” vraća i velikosrpsku politiku i kartu.

“ORF” je citirao i analizu američkog magazina “Foreing Policy” u kojem se navodi kako Dodikovo rušenje državnih institucija bi za Rusiju bio savršen plan koji bi dodatno razbio vanjskopolitičko naslijeđe Sjedinjenih Američkih Država.

Tigar bez zuba

Pored svih vanjskopolitičkih problema, otežavajući faktor predstavlja i slabost visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji posjeduje široke ovlasti.

– Ured OHR-a bio je slaba institucija još u periodu Valentina Incka (Inzko) jer ne postoji suštinski konsenzus u međunarodnoj zajednici. OHR je tigar bez zuba – ističe Džihić.

Prema Džihićevim riječima, Incko gotovo da nije poduzeo nikakve korake osim posljednjih dana mandata kada je donio zakon o zabrani negiranja genocida.

– To je bio težak udarac za Dodika – podcrtano je u analizi.

Na kraju analize, “ORF” ističe kako Evropska unija mora povući jasnu crvenu liniju kada je riječ o politici Milorada Dodika te da se moraju više uključiti u razvoj civilnog društva u BiH.

– Mali problem u Bosni i Hercegovini mogao bi imati velike posljedice za Evropu – zaključeno je u analizi austrijskog javnog servisa.

LIDER