Autobuske linije između FBiH i RS neusklađene, putnici trpe zbog politike

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Autobusi koji saobraćaju između Federacije BiH i bh. entiteta Republika Srpska voze svakodnevno i redovno, ali putnici od njih skoro da nemaju nikakve koristi.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS objasnili su za bh. novinsku agenciju Patria kako autobusi između FBiH i RS saobraćaju redovito, ali su međuentitetske linije u neskladu i umjesto da jedna linija nadopunjuje drugu, one sada predstavljaju konkurenciju jedna drugoj.

– Nažalost, entiteska ministrstva, pa tako i Ministarstvo sobraćaja i veza RS je godinama bilo isključeno iz procesa uspostavljanja međuentitetskih linija. To je velika greška.

Zbog toga danas na terenu imamao situaciju gdje su entitetske i međuentitetske linije u neskladu i jedna drugoj predstavljaju konkurenciju, i u konačnici korisnici prevoza opet nemaju adekvatan prevoz – objasnili su za NAP iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva saobraćaja i veza RS, dodajući da su ovo pitanje više puta kandidovali kroz inicijativu za izmjenu Zakona o međunarodnom i međuentiteskom drumskom prevozu.

ČITAJ JOŠ:  Za pomoć obrtima u FBiH 60 miliona KM, ko može dobiti novac i kad je isplata?

Nap.ba

072INFO TV