Portal 072info

Autoimune bolest: Pacijenti bez terapije dulje od mjesec dana

Nestašica lijekova u BiH već je postala uobičajena pojava. Nakon što su početkom godine onkološki bolesnici ostali bez citostatika, kojih je na bh. tržištu nedostajalo ček osam vrsta, te nestašice lijekova kojima se liječe različiti mentalni poremećaji, ovaj put su na udaru oboljeli od autoimunih bolesti.

Naime, kako doznaje NAP, u bh. ljekarnama više od mjesec dana nema lijeka Medrol (metilprednizolon) od 4 mg koji se koristi kao terapija za različita oboljenja, osobite autoimune bolesti (kožne bolesti, reumatoidni artritis, teške alergije). Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za NAP su početkom tjedna kazali kako će se Medrol od 4 mg u idućih nekoliko dana naći u ljekarnama diljem BiH. Zdravstveno stanje velikog broja pacijenata ovisi isključivo o tom lijeku te prestanak korištenja terapije može izazvati neželjene posljedice i pogoršanje osnovne bolesti. Nagli prestanak uzimanja kortikosteroidne terapije može dovesti i do smrtne posljedice.

Pacijenti s dijagnozom reumatoidnog artritisa, kojih je u BiH nekoliko desetaka tisuća, koriste taj lijek. O posljedicama za njihovo zdravlje zbog nestašice lijeka nitko i ne razmišlja. Zbog ovakve situacije, pacijenti su ogorčeni, a dodatni problem su elektronički recepti koji se brišu iz sustava ako se lijek ne podigne u roku od 15 dana. Neki su već ostali bez recept pa moraju ponovno ići u ambulante kako bi mogli podići lijek kad stigne u ljekarne.

Medrol nije jedini lijek kojeg trenutačno nema na tržištu BiH. Merck Sharpe & Dohme BH d.o.o., nositelj dozvole za stavljanje u promet u BiH lijeka ELOCOM (mometazon), mast, 1 mg/1 g proizvođača Merck Sharpe & Dohme BV, je 11. rujna obavijestio ALM BiH da će se, prema ocjeni trenutačnog stanja u lancu opskrbe, kasniti s ispunjavanjem narudžbi za predmetni lijek. Uspostavljanje kontinuirane opskrbe očekuje se tijekom idućeg mjeseca (listopad 2017. godine), a trenutačno je na tržištu dostupan lijek s aktivnom supstancijom mometazon u obliku kreme – Elocom (mometazon), krema, 1 mg/1 g.

Drukciji.ba

Podijelite članak