Autoput kroz BiH: Milioni KM za otkup zemljišta, ali pojedini građani odbijaju odseliti

Izgradnja autoputa kroz BiH na Koridoru Vc iznimno je usporena u proteklim godinama, a završetak autoputa se ne nazire. Problemi su brojni.

Kako Fokus.ba saznaje u preduzeću Autoceste Federacije BiH (FBiH), jedan od problema u proteklom periodu je i eksproprijacija zemljišta. Dok pojedini građani objeručke prihvataju novac države za otkup zemljišta, drugi su odbili odseliti.

„Jedini problem koji se do sada pojavio u postupku eksproprijacije jest otpor dijela mještana Nemile zbog prolaska trase Koridora Vc, ali se radi na iznalaženju rješenja“, navela je za Fokus.ba Narcisa Livnjak-Borić, glasnogovornica Autocesta FBiH.

Pojedini građani ovog mjesta su pristali na otkup zemljišta, ali većina njih ne želi autoput kroz Nemilu. Mještani su nedavno nadležnima proslijedili peticiju s oko 15.000 potpisa kojom su zatražili izmjenu trase autoputa.

Do sada je samo u Federaciji BiH na otkup stambenih jedinica i zemljišta potrošeno preko 34 miliona KM.

„U posljednjih pet godina Služba za imovinsko-pravne poslove JP Autocesta FBiH je vršila eksproprijaciju zemljišta na području općina Zenica, Mostar i Čapljina. U navedenom periodu, a u svrhu izgradnje Koridora Vc, je otkupljeno ukupno 99 stambenih objekata, dok je površina eksproprisanog zemljišta iznosila 2.680.546 metara kvadratnih“, kazala je Livnjak-Borić.

Dodala je da je saradnja sa svim općinama u provedbi postupka eksproprijacije bila izuzetno zadovoljavajuća.

„U toku je postupak eksproprijacije na teritoriji Općine Vitez, u svrhu izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje, te Općine Žepče, u svrhu dalje izgradnje Koridora Vc“, rekla je Livnjak-Borić.

Kada je riječ o izgradnji autoputeva u Republici Srpskoj (RS), ekproprijacija će ovaj entitet koštati 116 miliona KM i to za autoputeve Gradiška – Banjaluka i Banjaluka – Doboj. To je praktično milion KM po kilometru.

Do sada je po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoputeva Gradiška – Banjaluka i „9. januar“ isplaćeno oko 96 miliona KM.

A. Džano/Fokus.ba