Portal 072info

Avaz u policijskoj patroli: Filmska potjera za dvojicom drogiranih mladića u Fiatu (FOTO)

Specijalci, interventni timovi, krim-inspektori i saobraćajci MUP-a ZDK tokom proteklog vikenda su bili na nogama, a ekipa “Dnevnog avaza” pratila ih je u stopu – tokom patrola, racija te kontroliranja saobraćaja.

Polazna tačka bila nam je ispred zgrade MUP-a ZDK, a ubrzo je uslijedila prva akcija. Zaustavili smo se ispred jednog kluba, gdje su pretreseni osoblje i gosti.

Kao u filmovima, specijalci su brzinom svjetlosti upali u objekt. Vođa tima obavijestio je prisutne da slušaju naredbe policajaca. Nakon što je svaki od posjetilaca objekta detaljno kontroliran, akcija je okončana, a nije pronađeno ništa sumnjivo.

alkotest

Alkotestiranje vozača

Punktovi u Lašvi

Potom smo izašli na magistralni put M-17, na kojem se zbog pijanih vozača često događaju saobraćajne nesreće. Zaustavljamo se u Lašvi.

Za nekoliko minuta formirani se punktovi i cesta je blokirana. Zaustavljaju svako vozilo… Kontroliraju vozače, testiraju ih na alkohol, provjeravaju kazne u sistemu i pretresaju vozila. Kod vozača Jeepa specijalci pronalaze pištolj, ali provjerom je utvrđeno da posjeduje dozvolu za to oružje.

U nastavku akcije ususret nam dolazi Golf iz pravca Zenice, a policajci ga zaustavljaju. Vozač, iako početnik, nije imao oznaku “P”, a na Golfu su bila zatamnjena stakla. Džaba su se iz Golfa čula opravdanja da je auto kupljen sa zatamnjenim staklima, policajci mu ipak uručuju prekršajni nalog.

napuseni-fiat-1

Uskoro postaje gužva kod aparata za alkotestiranje, a uhvaćeno je i nekoliko pijanih vozača. Izdaju im se prekršajni nalozi, oduzima vozačka dozvola i isključuju se iz saobraćaja. Iako su svi tvrdili da nisu pili alkohol, alkotest je pokazao drugačije.

Jedan od pijanih koji je upravljao službenim vozilom bez naloga molio je policajce da mu ne pišu nalog.

– Nemojte, molim vas, izgubit ću posao. Dajte da se dogovorimo. Pišite meni kaznu, nemojte firmi. Shvatite, ostat ću bez posla – molio je vozač.

Njemu je izrečena kazna od 50 KM, direktoru 100 KM, a na ime firme kazna od 1.000 KM. On je, također, isključen iz saobraćaja i oduzeta mu je vozačka dozvola.

– Parkirat ćete vozilo. Vi dalje ne možete upravljati u ovakvom stanju – kazao je policajac.

napuseni-pregled

Filmska potjera

Za vrijeme kontrole na punktu specijalci uočavaju vozilo iz pravca Zenice koje se, ugledavši kontrolu, naglo okrenulo nasred magistrale.

Za svega nekoliko sekundi počinje filmska potjera. Adrenalin je porastao i našoj ekipi. Potjera ide starim putem za Zenicu.

Rotacije i sirene. Razvijamo brzinu blizu 100 kilometara na sat… Ubrzo sustižemo nesavjesnog vozača Fijata Stilo. Radi se o mlađem vozaču i suvozaču. Policajci su posebno ogorčeni što se u automobilu osjeti miris marihuane. Mladi Zeničani, vidno pod utjecajem marihuane, ne znaju objasniti zašto su bježali od policije.

Uslijedio je detaljan pregled vozača, suvozača i vozila. Policajci u autu nisu pronašli ništa, ali su posumnjali da su osumnjičeni, nakon što su ih ugledali, bacili marihuanu kroz prozor.

– Najgore je to što vozač upravlja pod utjecajem narkotičkih sredstava i bježi od policije po ovakvim uvjetima na cesti. Posljedice mogu biti kobne. Nastojimo svakodnevno suzbiti ovu pojavu – komentirali su policijski službenici.

Vozio pijan bez vozačke

Vozeći se prema bazi MUP-u ZDK, u jednom trenutku vozač Golfa, izlazeći s benzinske pumpe, presijeca punu liniju i počinje voziti tik ispred nas.

Ubrzo ga zaustavljamo na prvom proširenju. Kontrolom je utvrđeno da nema položen vozački ispit te da upravlja automobilom u alkoholiziranom stanju. Suvozač, koji je vlasnik auta, ima vozačku, ali mu, kako je rekao, prijatelj ne da da on vozi svoj auto.

Autor: Avaz.ba

 

Podijelite članak