Avdagić: Likvidacija FDS-a se mora zaustaviti, obavezno provesti istragu!

avdagic fabrika dzhana
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba reagirao je na današnje saopćenje kompanije BADECO ADRIA d.d, koja je većinski vlasnik FDS-a.

Upravo je Nadzorni odbor kompanije BADECO ADRIA d.d donio prijedlog odluke o likvidaciji fabrike, a FDS bi, prema postojećim informacijama, trebao prestati s radom 31. marta.

“Da bi odluka Nadzornog odbora stupila na snagu, istu treba potvrditi Skupština Društva na sjednici koja bi trebala biti održana početkom marta ove godine.
Prilikom donošenja odluke Nadzorni odbor se rukovodio isključivo ekonomskim motivima, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak FDS iznosi 7,5 miliona KM”, saopćeno, uz ostalo iz ove kompanije, iz koje, kako smo pisali, najavljuju i otpremnine za radnike.

Rješavanje radnika

Avdagić tvrdi da se postavlja niz pitanja, najprije u pogledu okolnosti transformacije kompanije iz dioničkog društva d.d. u društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), te šta će takve i slične odluke značiti za radnike.

Prema teoriji, osnovna razlika između d.d. (dioničko društvo) i d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću) je u tome što d.d. ima svoju upravu, skupštinu i nadzorni odbor, a d.o.o. ima vlasnika ili vlasnike. Razlika je i da d.o.o. članovi ne odgovaraju za obveze društva, dok kod d.d. članovi odgovaraju za svoje obaveze svojom imovinom.

“Ispada da je formirana firma-kćerka FDS d.o.o. da se kroz nju riješe problema, a to s radnici”, započinje Avdagić.

S druge strane, prema njegovim saznanjima, kompanija BADECO ADRIA d.d. je podijelila dividendu prošle godine što znači da je pozitivno poslovala!

Prema njegovim rijačima, postoji određena sumnja da se sve eventualne nezakonitosti ovakvom ‘gimnastikom’ i promjenom statusa i naziva firme zapravo žele pokriti

“Pogledajte kakva se ‘gimnastika’ pravi. U spomenutu firmu-kćerku FDS d.o.o. prelaze radnici i ona je sada bez kapitala. Štaviše, likvidira s minusom od 7,5 miliona KM. Zato se sada postavlja objektivno pitanje, kako je moguće da formira firma -kćerka i da se svi radnici otpuste, a da firmi BADECO ADRIA d.d. ostane kapital bez opterećenja radnika?! Ko će minus namiriti? S druge strane, vode se određeni postupci s potraživanjima radnika. Sud može utvrditi da se vraćaju na posao, a njihova firma se likvidira!?”, veli Avdagić.

800 miliona razloga

Nadalje, on ističe da ovo trenutak za djelovanje istražnih organa.

“Ovo treba da se zaustaviti! Kazano je da Skupština treba donijeti konačnu odluku. Smatramo da je odabran najlošiji model gašenja kompanije, a to je likvidacija. Da je stečaj onda ima nade da to opstane. Ali sa likvidacijom je priča završena. U međuvremenu, javljaju se određeni ljudi koji su spremni da spase FDS, a međi njima i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad. Dakle, imate ljude koji imaju svoje viđenje”, naglasio je.

Podsjeća i kako je bivši i vjerovatno najuspješniji direktor FDS-a, rahmetli Šefik Lojo tvrdio da Federalna vlada priprema njegovu smjenu i da je cilj da ga uklone. Je li već tad određena sudbina FDS-a.

“Lojo, koji je tada bio generalni direktor je iznio podatak o 800 miliona KM vrijednosti FDS-a”, zaključuje Avdagić, podsjećajući kakve su novčane vrijednosti u igrama oko FDS-a.

Vjerovatno je ovo ujedno i odgovor na pitanje od “milion maraka” – kako se postaje boga u jednoj od najsiromašnijih država Europe.