Avdo Avdić: “Ruski uticaj u BiH nažalost nije teorija zavjere, nego realnost”

U ovosedmičnom izdanju Centralnog dnevnika na FACE TV-u gostovao je Avdo Avdić novinar Žurnala. U svom gostovanju Avdić je akcentirao brojne državne probleme koji kako sam priznaje zvuče kao teorija zavjere ali nažalost saznanja i dokazi pokazuju da to nisu.

Avdić je posebno govorio o uticaju Rusije na procese BiH, te načinu na koji se to ostvaruje.

“Nakon što je Dodik pozvao ruske vojnike da dezinfikuju bolnicu, HDZ-ov kadar u Graničnoj policiji skenira samo dva pasoša ruskih vojnika, a stigla su 24. Koga skrivaju? Neko je naredio da se puste. Čovićev kadar ne skenira pasoše, onda Čović poziva te iste vojnike da dezinfikuju mostarsku bolnicu, iste osobe koje su bile u Banjoj Luci. Drugi put im nisu dopustili da uđu, utvrđeno je zbog čega su oni ovdje bili. Puno dokaza povezuju Ruse i Čovića, prije pandemije je bio u Rusiji. Rekao je tada da utjecaj Rusije na BiH treba pojačati. Rusija već okupirala EU! Hrvatska se politički i plinski okreće ka Rusiji, tako što koordiniraju razvaljivanje institucija BiH, HDZ-ovsko – Dodikovski.” istakao je Avdić te dodaje:

“CIK potpisao memorandum o saradnji s Rusijom! Irena Hadžiabdić se sastaje s ruskim ambasadorom i kaže da nije bilo nikakve prevare. Onda Ruska Federacija u PIC-u iznosi mišljenje kako da se podrži rad novog saziva CIK-a. Dodik, Čović imaju kontrolu u Vijeću Ministara. Nedjeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti piše policijskim agencijama da se uspostavi saradnja s ruskom agencijom, da uđu u naš sistem! SDA ima probleme, kada je Erdogan popravio svoje odnose s Rusijom, tada je SDA šutila. Kada su shvatili da je NATO jedini put na kojem BiH može opstati, onda reaguju. Ipak je pitanje ruskog utjecaja počelo da se priča tokom mandata Osmana Mehmedagića. Ako smo se opredijelili za NATO, ako smo usvojili ANP, Amerika ne treba više da radi, mi trebamo da se odlučimo! Ako ostane ovaj saziv CIK-a, BiH će 2023. ući u NATO! Ako Bakir dozvoli da se vrati stari saziv CIK-a bit će najveći izdajnik BiH! Bakir i SDA spavali zimski san, kao i Amerikanci, dok su Rusi zauzimali ključne institucije – CIK, VSTV, UIO.”

Gostovanje Avdića možete pogledati u nastavku: 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE