Avdo Hebib: Šta se desilo u Dobrovoljačkoj najbolje je objasnio general Kukanjac

he
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu “Dobrovoljačka” smatra nepotrebnom, jer krivice branilaca u događajima od 3. maja 1992. godine nema. 

Razmjena Izetbegović – Kukanjac

Hebib podsjeća da je dogovor o razmjeni predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, zarobljenog na aerodromu, za generala Milutina Kukanjca, tadašnjeg komandanta Druge vojne oblasti bivše JNA, podrazumijevao da komandu u centru grada Kukanjac napusti samo sa pratnjom, ali su mu se u bijegu iz Sarajeva priključili i ostali iz kasarne.

– Šta se desilo u Dobrovoljačkoj najbolje je kasnije objasnio upravo general Kukanjac, koji je kazao da je tog dana stradalo šest osoba, da su među njima pukovnik i dva potpukovnika. Kada je kolona zaustavljena oružjem su pošli, suprotstavili su se. Ti oficiri su isprovocirali sukob, oni su našim borcima htjeli pokazati neku silu. 

Ovakvim tužbama oni su pokušavali da među stradale ubace i vojnike koji su poginuli dan ranije, koji su 2. maja stradali kod Doma sindikata kada su krenuli u zauzimanje Predsjedništva RBiH. Tamo je stradalo, čini mi se, oko 40 vojnika. Oni i to pripisuju Dobrovoljačkoj iako je to bilo dan prije – kaže Hebib.

„Ne pucaj“

Sve optužbe protiv ljudi koji već tri decenije dokazuju svoju nevinost odbacili su najprije Haški tribunal, potom sudovi u Londonu i Beču, pa i domaće pravosuđe 2012. godine. Vojna kolona kvalificirana je kao legitiman vojni cilj, a niko od osoba koje su se teretile za navodni ratni zločin nije izdao naredbu da se puca na nju, već i danas postoje snimci na kojima general ARBiH, pokojni Jovan Divjak, komanduje „Ne pucaj!“.

– U Dobrovoljačkoj je zarobljen jedan broj vojnika i ja sam ih obišao. Postavio sam stražu i niko im nije smio nijednu ružnu riječ reći. Onaj koji je bio ranjen odveden je u bolnicu da mu se ukaže pomoć. Ponudio sam im da, ko želi da to uradi, može napustiti tadašnju JNA i 10 -12 vojnika albanske nacionalnosti je odmah napustilo FIS. Njih smo smjestili kod jednog radnika MUP-a i mjesec i po smo im slali hranu koju smo i mi imali. I ostali su kasnije svi pušteni – ističe Avdo Hebib, nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH.

Avaz