Avdulah Hebibija ispostio 60. ramazan: Nije Bajram samo otići u džamiju i kasnije slaviti

Screenshot 3 42
Podijelite vijest

Avdulah Hebibija iz mjesta Kruščica kod Konjica, koji redovno posti i predano prakticira muslimanske vjerske obaveze, u svojoj 75. godini uz molitvene pripreme je ispostio 60. ramazan i Bajram dočekao sa radosti u srcu uprkos bolnim životnim ranama.

“Ako čovjek ramazan ne posti ne može mu ni Bajram biti Bajram, u pravom smislu, jer nije Bajram samo otići u džamiju i slaviti kasnije. Kad se Bajram isposti onda imaš osjećaj da si stvarno stao pred Alaha i kazao mu ‘ja sam taj koji sam obavio post i koji sam došao na Bajram da ga očistim’, kako to ko tumači ne znam, ali meni je to Bajram”, kaže Hebibija za Klix.ba.

Avdulah Hebibija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Avdulah Hebibija (Foto: G. Š./Klix.ba)

Priča nam kako je od malih nogu odgajan u vjerskom duhu porodice gdje se muslimanski običaji njeguju i s ponosom ističe da je njegov otac bio hadžija, pa je on prvi ramazan zapostio sa 12 godina kako su tada običaj i tradicija nalagali u tom kraju.

Zbog toga smatra da se Bajram ne može slaviti potpuno bez posta, što je lično osjetio jer kako kaže u mladosti tri ramazana nije čitava ispostio zbog teškog fizičkog posla i zna kako je to.

“To je bilo kada sam radio u Prozoru na građevinskim poslovima, a bilo je ljeto, vrućina i prašina. Ali i tada sam ja postio i redovno se molio koliko sam mogao”, tvrdi Hebibija.

Prisjeća se vremena kada su mu se neki i čudili kako posti u vrijeme kada zavladaju velike vrućine, jer kako nam objašnjava život mu je bio takav da je uvijek bilo posla i da je radio fizičke poslove bez obzira na vremenske prilike. U to vrijeme kao priča, ako nije bio u firmi negdje isto je rado na njivi, jer je imao veliko imanje koje se redovno obrađivalo.

U džematu Kruščica kod Konjica je bio mujezin u jednoj od najstarijih džamija i uzorni vjernik koji njeguje običaje muslimana te prave vrijednosti islama prenosio drugima.

Vjera mu je kako nam kazuje uvijek bila životna vodilja, snaga i utjeha, kao i prije pet mjeseci kad je izgubio suprugu s kojom je u braku bio 55 godina, te dobio tri kćeri i sina koje su, kako s ponosom kazuje skupa odgojili u prave poštene muslimane.

U društvu imama ispred džamije Emel u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
U društvu imama ispred džamije Emel u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

Sad živi kod sina u mostarskom naselju Željuša, gdje je nedavno sagrađena džamija, a kako je još vitalan s radošću je ponudio svoju pomoć i iskustvo mujezina i u toj džamiji jer želi biti društveno koristan i pomagati islamskoj zajednici i vjernicima u tom naselju.

“Ovaj Bajram ću pamtiti po tome što je mjesto u koje sam došao živjeti dobilo džamiju na prvi dan ramazana što je radost velika za sve džematlije”, kazao je Habibija.

U duhu bajramske radosti je poželio čestitati najveći muslimanski praznik svim vjernicima i pozvati ih da pomažu jedni drugima i šire bratsku ljubav, koja kako ističe treba svima.

“Molim se Allahu dželle šanuhu za zdravlje sebe i svoje porodice, čitavog društva i jedinstvo među ljudima. Da smo bratski svi i jedinstveni to mi je najveća želja”, kaže Habibija.


Podijelite vijest