Avion Ethiopian Airlinesa greškom sletio na aerodrom u izgradnji

Avion kompanije Ethiopian Airlines je 4. aprila greškom sletio na aerodrom u izgradnji u Zambiji, potvrdili su u ovoj aviokompaniji.

Kargo avion je letio od Addis Ababe u Etiopiji, a trebao je da sleti na aerodrom Simon Mwansa Kapwepwe u zambijskom gradu Ndoli. Umjesto toga je sletio na Međunarodni aerodrom Copperbelt koji je još u izgradnji.

U Ethiopian Airlinesu su naglasili da je slijetanje na ovaj aerodrom bilo sigurno. Udaljen je 21 kilometar putovanja automobilom od aerodroma Simon Mwansa Kapwepwe.

Sekretar Ministarstva saobraćaja Zambije Mischek Lungu je izjavio za agenciju AFP da je avion sletio greškom na ovaj aerodrom.

“Kad je trebao da sleti, komunicirao je sa kontrolnim tornjem i rekli su mu: ‘Ne možemo vas vidjeti'”, naveo je Lungu.

Međutim, posada se snašla.

Iz Ethiopian Airlinesa su naveli da istražuju ovaj rijedak događaj. Pretpostavljaju da se ovo desilo možda i zbog toga što je smjer piste aerodroma u izgradnji isti kao i kod dva aerodroma koji se nalaze u blizini.

Poručili su da će poduzeti sve potrebne aktivnosti da bi utvrdili šta je razlog slijetanja na aerodrom na koji avion nije trebao sletiti.

Izgradnja aerodroma je trebala biti završena u oktobru prošle godine. Nadležni tvrde da je 88 posto radova okončano, prenosi CNN.

Prethodni članakTužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za granatiranje Sarajeva i gađanje snajperom
Sljedeći članak“Braćo i sestre iz BiH, dijelimo vašu muku”: Sandžak prikuplja pomoć za našu zemlju