AYSUN: Za uspjeh je potrebno puno toga, ali najviše toga leži u nama samima!

Podijelite vijest

Aysun Bošnjak-Kubat rođena je na Kosovu u porodici čiji korjeni sežu iz Turske, a čija priča ne predstavlja svakodnevnicu. Naime, da je ljubav uvijek nešto jače od čovjeka pokazatelj je i njena priča koja nosi poruke u sebi da u životu treba biti odlučan i istrajan, a da će uloženi trud uvijek isplivati.

Tako njena priča počinje iz rodnog Kosova iz kojeg je sa svojom porodicom izbjegla u Njemačku, a gdje nakon završetka škole stiče zvanje kozmetičarke. Kako odmah nije mogla raditi posao koji je njena velika ljubav, da bi uspijevala steći novac za egzistenciju radila je razne poslove ali nikada nije zapostavljala kozmetiku. Tako je pored stalnog posla uporedu pomagala u raznim kozmetičkim i dermatološkim salonima, nastojeći tako održati formu, raditi ono što voli i biti uvijek u toku sa novitetima na tom polju.

Aysun sa suprugom po dolasku u ZenicuDa će se pojaviti još jedna ljubav koja će sasvim promijeniti njenu životnu priču o tome nije mogla ni sanjati, ali upoznavanje sa Zeničaninom definitivno će preokrenuti njen život. Kako je ljubav bila jača od svih prepreka koje su im se našle na putu, Aysun se odlučuje udati za svog supruga Enku i promijeniti adresu stanovanja. Dolaskom u Zenicu i dalje nije zaboravljala ono što je najviše voljela, pa je tako posjećivala razne seminare u evropskim i američkim Metropolama a sve s ciljem nadogradnje svog znanja.

Oduvijek je, kako nam priča, maštala da ima svoj salon i strateški je razvijala ideju. Kako je u BiH teško opstati kao privatnih, Aysun je strpljivo čekala pravi trenutak da odluči otvoriti svoj salon. Ipak, godina 2010. ostat će nešto što je pored supruga i njeno dvoje djece nešto najljepše što joj se moglo desiti u životu. Zahvaljujući konstantnim naporima i trudu, znanjem i sposobnošću koju posjeduje u kozmetici otvara svoj salon u Zenici, a nedugo nakon toga zahvaljujući ekspanziji i velikoj potražnji za njenim uslugama svoje usluge pružila je i gradu Sarajevu.

“Uz veliku podršku mog supruga Enke i mojih sinova Tarika i Edina posao koji radim mogu zaista raditi sa velikim uživanjem i ljubavlju.  Kada vidim da sa svojim radom osvajam mnoga srca djevojaka, žena ali i pripadnika jačeg spola, tada znam da sav trud i vrijeme koje ulažem, nisu uzalud” – ističe Aysun.

Kako nam priča, do sada se nije nalazila u situacijama iz kojih je mogla zaključiti kako je ženama teže voditi svoj posao i opstati u njemu, naprotiv ona smatra da tu ne postoje privilegije niti za jednu stranu.

Aysun sa sinovimaOva uspješna žena svijetla je tačka u bosanskohercegovačkom sivilu i stanju nezaposlenosti, ali i primjer mnogima koji se nalaze u sličnoj situaciji poput njene prije četiri godine.

“Biti uspješna žena za mene znači imati cilj, raditi sa uživanjem u njegovom ostvarenju, i pored svega toga imati vremena za svoju porodicu ili za nešto što voli.  Očekivanja od žene su u današnje vrijeme dosta velika, ali smatram da žena sama sebi treba prije svega da predoči šta očekuje od sebe i da se drži isključivo toga. Kada to riješite, onda nema toga što vas može spriječiti, da biste ostvarili svoje snove” – pojašnjava Aysun.

Interesantno je i to kako Aysun svake godine, 8. marta, u svojim salonima na specifičan način slavi ženstvenost, borbenost i ljepotu svih pripadnica nježnijeg pola. Smatra kako je to pravi dan da se čovjek posvesti ženi u sebi, preispita svoje želje i napokon započne sa njihovim ostvarenjima, a ishod će sam doći.

“Poručujem mladim ženama da je za uspjeh potrebno puno toga, ali najviše toga leži u nama samima. A to će biti sasvim dovoljno za početak” – zaključila je ova uspješna bh. dama čija priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim.