AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, obratio se na današnjoj svečanoj sjednici u povodu Dana Zenice. Njegov govor prenosimo u cijelosti:


Pet stotina osamdeset i pet godina historije spominjanja imena „Zenica“ nam daje za obavezu da čuvamo historiju ovoga grada, ali i da brinemo o njenoj budućnosti! Upravo, današnja svečana sjednica pokazuje da to i radimo!

Naglašavamo godinama da su mladi budućnost i nosioci promjena u našem društvu, i zaista to jesu. Znanje, inovativnost i kreativnost pripadaju njima, a dokaz je i organizacija i facilitacija današnje manifestacije od strane grupe mladih Zeničana i Zeničanki koji učestvuju u projektu „Iz mlade Z(j)enice“. Nagrade smo dodijelili i zahvalili smo se ljudima koji su ostavili veličanstven trag u životima svih nas u prethodnom periodu.

Moram biti iskren i reći da mi je izuzetna čast što predvodim Gradsko vijeće koje će se danas na poseban način zahvaliti laureatima.

Ako ćemo pričati o velikim ostvarenjima i velikim danima u životu svih nas, onda je to „veliko ostvarenje“ i taj „veliki dan“ u mome životu baš danas. Izuzetna mi je čast što će se moj potpis nalaziti na nagradama koje ćemo uručiti velikim imenima, rahmetli Rasimu Salčinoviću, našem Harisu Burini, horu Kasiopeja i gospodinu Faruku Midžiću. Zahvalu za sve što je učinio za naš grad upućujem i gospodinu Nihadu Hodžiću, a posebno mi je zadovoljstvo što je od danas naš počasni sugrađanin gospodin i drug Bogić Bogićević.

Još jednom, hvala Vam svima za sve što ste učinili za Zenicu i Bosnu i Hrecegovinu.

I na kraju ću se kao zdravstveni radnik osvrnuti na pošast, za čovječanstvo najgoru u posljednjih 70 godina, koja nam je zasigurno promijenila život u ovih prethodnih 365 dana. I nismo se još izborili, ali hoćemo. Zajedno i solidarno! Minimun koji možemo učiniti jeste da čuvamo sebe i čuvamo druge, uvažavajući trenutak u kojem živimo, radeći zajedno jer panika i stres nam ne trebaju. Sve ružno je prolazilo i ranije, nakon čega smo izlazili jači. I sada ćemo!

Još jednom drage Zeničanke i Zeničani, sretan vam 20. Mart, Dan Zenice!