FC7D07FC 93E2 42E9 9878 FC7E6A4CB4CE
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 5, 2021 @ 10:53
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info Almir Babajić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Zenica, prokomentarisao je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, ali i sve ono što se dešavalo od srijede do kasno preksinoć.  

-Gradonačelnik Kasumović je od samog početka prošlog mandata bio svjestan da njegovi politički protivnici čekaju  njegovu najmanju grešku. Više od 50 krivičnih prijava podnijetih protiv njega rezultiralo je da možda u jednoj od njih bude osnova za počinjenje krivičnog djela. Zenica je grad koji se na neki čudan način u proteklih nekoliko godina susretao sa slučajevima koje bosanskohercegovačka politička pa i sudska vlast do sada nije imala priliku da vidi (taksa za kladionice, Grad bez privremenog finansiranja i Budžeta, grad koji ne dobija vodne naknade koje ga sljeduju itd). Izuzimanje Autobuske stanice i knjiženje u vlasništvo grada je jedan od takvih slučajeva. Sud je jedina institucija koja će moći dati ocjenu da li je to urađeno u skladu sa zakonom ili nije. Možda je krajnji cilj tog postupka za građane bio dobar, ali put i način na koji je urađeno pogrešan. Ali opet kažem Sud je jedina institucija koja će nam dati odgovor na to pitanje. Moj iskaz u Tužilaštvu je bio apsolutno istinit, pravedan i zasnovan na opšte poznatim činjenicama.

Na pitanje da li je proces “politički motiviran”? Moj odgovor bi bio da sve što se dešavalo u ovom slučaju do sada nažalost ukazuje na to. Kako drugačije protumačiti činjenicu da je na moje pitanje upućeno Tužilaštvu prilikom ispitivanja “Zašto se ništa nije uradilo po pitanju krivične prijave SDP-a za slučaj JKP Zenicatrans?” odgovor dobijem “da ih ne zanima period prije 2016. godine i da je u fokusu samo period kad je Gradonačelnik postao Fuad Kasumović”. Da li to znači da kriminal prije Fuada Kasumovića nije bitan ili ne daj Bože još gore da su članovi vladajuće oligarhije amnestirani  odgovornosti za kriminal?! Mi smo u svojoj krivičnoj prijavi tačno naveli koja su to djela pa evo neka i čitatelj pročitaju dio Izvještaja nadzornog odbora iz 2016. godine koji smo prijavili.

Tekst se nastavlja nakon reklame
542FEC77 74EA 4FE0 8E72 C905A8BC86E2
Krivična prijava SDP-a

Nisam se libio ni u Tužilaštvu da kažem da prisustvo bivšeg kadra SDA, u svojstvu stručnog saradnika u ovom procesu stavlja mrlju na sam proces. Iako se u posljednje vrijeme politički i ideološki ne slažemo ne mogu reći da mi je bilo jednostavno vidjeti kako ga sa lisicama u pratnji 10 policajaca izvode iz zgrade Suda.

Spektakl oko hapšenja i određivanje pritvora smatram nepotrebnim. Volio bih da se ovo zadnje nije desilo pa da nastavimo poštenu političku borbu za bolju Zenicu a Sud i Tužilaštvo neka rade svoj posao – poručio je Babajić za 072info. 

Inače, Kasumovićev advokat Asim Crnalić uložio je žalbu i tražio da se Kasumoviću ukine mjera pritvora koju je odredio sudija Kantonalnog suda u Zenici Ramo Ljevaković. 

LIDER