Babajić za 072info: Želja za zajedničkim radom i djelovanjem obilježila rad vijeća

Almir Babajić

Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica i vijećnik Socijaldemokratske paratije BiH Zenica, a koji uživa ogromno poštovanje sugrađana, u novogodišnjem intervjuu za 072info govorio je o godini iza nas, koji politički događaj iz 2020. godine je ostavio najveći utisak na njega, komentirao rad trenutnog saziva vijeća, uporedio ga sa prethodnim…

072INFO: Iza nas je 2020. godina, šta će Vam ostati u sjećanju na godinu iza nas?

Prvi dan policijskog sata u 18 sati. Kada sam krenuo na posao u noćnu smjenu. Puste ulice, puste mahale i grad kakav nisam vidio nikada, čak ni u ratu.

072INFO: Kada govorimo o politici, koji je događaj u prethodnoj godini ostavio najveći utisak na Vas?

To bi bila prva dva mjeseca 2020. godine kada nismo imali usvojen niti Budžet niti odluku o privremenom finansiranju. Zasigurno najstrseniji period u mom političkom životu. Protesti radnika “Zenicatransa”, porodilje i RVI ne dobijaju svoje socijalne naknade, uposlenici Gradske uprave ne dobijaju plate, Poreska uprava prijeti da će nam sa računa Grada uzeti pet miliona KM.

072INFO: Iza Vas su dvije sjednice GV Zenica, kako gledate na trenutnu situaciju i rad vijeća? 

Ako trebam dati ocjenu na osnovu ove dvije sjednice ona bi bila visoka. Ono što sam osjetio jeste želja za zajedničkim radom i djelovanjem svih nas. Konstruktivni prijedlozi od strane svih vijećnika, zaključci koji su jednoglasno podržani bez obzira od koga su bili predloženi rezultirali su i međusobnim uvažavanjem. Iskreno bih volio da se tako i nastavi. Zenica je prvi grad/općina koja je održala konstituirajuću sjednicu u BiH, prvi smo održali i radnu sjednicu u BiH. Vrlo je važno da pošaljemo jednu pozitivnu poruku iz Zenice prema svima, bez obzira u kojoj sferi života djeluju (privreda/investitori, sport, umjetost…) da u gradonačelniku, Gradskoj upravi i i Gradskom vijeću imaju adekvatnog sagovornika i suradnika.

072INFO: Ako poredimo rad vijeća u prošlom i ovom sazivu, šta je razlika?

Teško je porediti. Mislim da su pandemija korona virusa i njene posljedice svima nama otvorile oči da nemamo niti prostora niti vremena za bilo kakve politizacije i igre. Vjerujem da smo svjesni da ako ne odgovorimo svi zajedno na adekvatan način, možemo imati velike probleme i posljedice. Prema svim ekonomskim prognozama tek se u narednom periodu očekuju prava kriza u cijelom svijetu, a za Bosnu i Hercegovinu nije potrebno ništa govoriti, sve znamo.

072INFO: Na glasanju za HE “Janjići” pokazali ste dosljednost, kako komentirate glasanja opozicije koja sada podržava sve ono što su četiri godine blokirali?

Ne želim komentarisati bilo čije glasanje, ali ću Vam odgovoriti sa tačke gledišta mene i moje političke partije (SDP) na ovaj problem. Prethodne četiri godine smo bili protiv izgradnje HE Janjići. U svom programu smo jasno kazali da smo protiv izgradnje hidroelektrane u Janjićima, a na listu SDP za Gradsko vijeće Zenica na izborima koji su se održali prije 45 dana smo stavili istaknutog aktivistu, borca protiv izgradnje HE i Predsjednika Savjeta MZ Janjići, gospodina Miralema Kaknju. Očekivali smo podršku za njega na izborima, posebno od glasača iz četiri mjesne zajednice Janjića, Gorice, Putovića i Drivuše. Čovjek je na sjednici Gradskog vijeća kada se u prošlom mandatu raspravljalo o istoj temi javno izjavio da će svojim životom braniti rijeku Bosnu. Znate li koliko su SDP i on lično dobili glasova u ove četiri mjesne zajednice u kojima ima ukupno 3054 glasača??? SDP 107 (3,5%) i moj drug Miralem velikih 6 glasova (prema zvaničnim rezultatima CIK-a, mada mi imamo informacije i svjedoke da je taj broj bio i nešto veći u izbornoj noći). Kakvu smo mi poruku dobili sa ovim rezultatima? Koliko je građane ovih MZ zaista interesovao ovaj problem?!

072INFO: Na kraju, koja bi bila Vaša novogodišnja poruka građanima Zenice?

Svim Zeničankama i Zeničanima želim sretnu i uspješnu 2021. godinu. Ove „nesretne“ 2020. godine sam izgubio mnogo dobrih prijatelja i počeo sam u velikoj mjeri shvatati ali i živjeti život prema izreci „Čovjek živi samo sadašnji trenutak. Sve ostalo ili je već prošlo ili je neizvjesno hoće li doći“. Želim im poručiti da uživaju u životu sa svojim porodicama i prijateljima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE