Badeco Adria i konjički Eurosjaj vlasnici nove firme s kapitalom od 2,5 miliona KM

Badeco Adria i konjički Eurosjaj vlasnici nove firme s kapitalom od 2,5 miliona KM

Badeco Adria d.d. Sarajevo, većinski vlasnik FDS d.o.o. koja ide likvidaciju, osnovao je u novembru prošle godine novu kompaniju, saznaje Akta.ba.

Radi se o firmi “Sjaj company d.o.o. Konjic” čiji je osnivački kapital prema podacima Bizrega iznosio 2.560.305 KM.

Ipak, početkom ove sedmice došlo je do izmjena u upravi i vlasničkoj strukturi. 

Naime, konjički Eurosjaj d.o.o. Konjic u vlasništvu Jasmina Badžaka uplatio je 11. februara 2022. kapital od 1.664.198,25 KM i postavo većinski vlasnik novoosnovane kompanije. Kapital Badeco Adria smanjen je na 896.106,75 KM.

Jasmin Badžak je također direktor nove firme, koji je upravu preuzeo od Mirsada Dazdarevića.

sjaj company

Ima li nova firma veze i planove sa najavljenom likvidacijom Fabrike duhana Sarajevo, pokušali smo saznati od Jasmina Badžaka, ali do pisanja teksta nije odgovorio na naš upit. 

Podsjetimo, prema odluci Nadzornog odbora Badeco Adria, FDS bi se trebala ugasiti već krajem marta.

Iz Uprave Fabrike saopćeno je da je takva odluka donesena, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak iznosi 7,5 miliona KM.

Nakon privatizacije duhanski biznis izdvojen je u posebnu kompaniju FDS d.o.o, ali je ona ostala u vlasništvu firme Badeco Adria. U međuvremenu, Badeco je preuzeo pekarski biznis firme Aspek koji sada posluje pod brendom Fine Food. Badeco, kao pravni nasljednik najvrijednijeg dijela FDS-a, naslijedio je vlasništvo u nekoliko banaka, fondova i kompanija, ali je većinu toga prodao. 

Pored FDS-a, Sjaj Company i Fine Food-a, Badeco Adria ima vlasničkog udjela u još dvije kompanije – UPI Poslovni sistem d.o.o. Sarajevo i ŠIB-AR Invest d.o.o. Sarajevo.

S druge strane, Eurosjaj d.o.o. Konjic je kompanija koja se iz godine u godinu uspješno širi u BiH i na zemlje regiona. Njihovi kupci su iz oblasti autoindustrije, elektro i metalne industrije, građevinskog sektora. Ono što ih čini jedinstvenim na širem području regije jeste što su firma koja posjeduje 23 različite tehnologije površinske zaštite na jednoj lokaciji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica