Badnjević: Fikretovi respiratori su transportni

Direktor kompanije “Verlab”, Almir Badnjević, firme koja je radila verifikaciju respiratora “Srebrene maline, prokomentirao je za “Avaz” dramatičan apel ljekara s KCUS-a, koji su ustvrdili u pismu da su “šanse da pacijent preživi na ovim respiratorima nikakve”.
Doktori valjda znaju

Badnjević navodi da su “uređaji sigurni za korištenje za ono što su verificirani” i dodao je da tu nema nikakvih dvojbi i da to govori od prvog dana.

Dodao je da bi valjda anesteziolog trebao da zna kakav uređaj i na kakvog pacijenta treba priključiti.

– Stalno ponavljamo, od prvog dana, da se uređaji mogu i smiju koristi za ono za šta je proizvođač propisao jer se u pismu navodi da aparat nema ni PEEP, da nema HIGH FLOW funkciju. To govorimo cijelo vrijeme da nema, jer su to transportni respiratori – kaže Badnjević.

On kaže da “Verlab” ne verifikuje namjenu nego mjeriteljsku osobinu instrumenta za oblast fizičkih veličina koje se mjere.

– Sve sto se tiče namjene nije naša tematika. To je pitanje za proizvođača i servisera, te obuke koju su ljekari prošli ili nisu. Ne znam zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani- istakao je on.
Šta piše u optužnici

Podsjećamo, u optužnici Tužilaštva BiH, protiv Fadila Novalića i drugih, jasno stoji:

Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija

IZVORAvaz
Prethodni članakLjekar koji je odbio “smrtonosne respiratore”: Mog bolesnika u SKB Mostar nikad niko neće priključiti na njih!
Sljedeći članakDodik: RS bi kao nezavisna imala bolji standard, pokazala je sposobnost tokom pandemije