Bahati rekorder iz Sarajeva: Vozač nije platio više od 207 hiljada maraka kazni!

policijski sat sarajevo 696x380 1

Vozači u Bosni i Hercegovini duguju nevjerovatnih 73.692.000 maraka za saobraćajne prekršaje, potvrdili su u Agenciji za identifikaciona dokumenta (IDDEEA).

Stručnjaci s kojima su razgovarali novinari Srpskainfo ističu da su jedini načini borbe protiv nesavjesnih vozača – pooštravanje kazni i oduzimanje vozila.

Prema podacima iz IDDEEA, vozači u Federaciji BiH su dužni 46.752.593 marke za saobraćajne prekršaje, a vozači u RS-u 23.622.595 maraka, dok oni iz Brčko distrikta duguju više od 3,3 miliona maraka.

Nestvarno zvuči da postoje bahati vozači koji za prekršaje duguju i po 200.000 maraka:

“Neslavni rekorder u BiH je vozač iz Sarajeva, koji duguje čak 207.553 marke. Iza njega su dva vozača iz Brčkog, sa po 83.970 i 80.228 maraka. Kada je u pitanju RS, najviše duguje vozač iz Modriče, koji je do sada skupio 74.944 marke kazni”, potvrdili su iz IDDEEA.

Najčešći prekršaji su prekoračenje brzine, nekorišćenje bezbjednosnog pojasa i vožnja neispravnog vozila, a vozači često “zaboravljaju” da upale svjetla, te nepropisno parkiraju vozila.

Prema tvrdnjama stručnjaka, bahati vozači su našli načine kako da zaobiđu institucije i zakone, te da ne plaćaju kazne:

“Vozači koji duguju po desetine hiljada maraka za kazne obično nemaju ništa od imovine na svoje ime. Oni uglavnom voze automobile koji su registrovani na članove njihovih porodica, te tako postaje skoro nemoguće naplatiti potraživanja.”

Dodaje da bi zbog toga trebalo uvesti i oštrije kazne za one koji tim vozačima daju vozila.

Inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić ističe da rješenje problema bahatih vozača možemo posmatrati kroz nekoliko mjera.

“Prvenstveno, smatram da oduzimanje vozila kao sredstva izvršenja prekršaja treba da postane pravilo, a ne izuzetak, i da nadležni organ, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova kod takvih prekršaja ne bi trebalo da odstupa od takvog ustaljenog postupanja. Rješenje se može tražiti i u prinudnom izvršenju izrečenih novčanih kazni od strane Poreske uprave, a u tom slučaju izvršenje se može sprovoditi na novčanim primanjima dužnika, pokretnim stvarima, novčanim sredstvima sa računa kod banaka i slično”, pojašnjava Ćopić.

Eksperti ističu da je dobar dio odgovornosti i na pravosuđu.

U RS-u je samo Osnovni sud u Prnjavoru je do sada pravosnažno oduzimao vozila od nesavjesnih vozača, dok nijedan drugi sud do sada nije donio sličnu presudu.