b 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) komentirao je pravosnažnu presudu zločincu Ratku Mladiću. 

– Prije gotovo 26 godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova historijska presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati. Takođe pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva počnu bilo gdje u svijetu – naveo je Bajden, saopćeno je iz Bijele kuće.

Kako je naveo Bajden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost.

Saopćenje Bijele kuće
Saopćenje Bijele kuće Foto: Printscreen

– Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekle dvije decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila ovu presudu – naveo je Bajden.

Kazao je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti za budućnost te da je današnja odluka također važna potvrda da je to moguće.

– Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona. Moje današnje misli su sa svim preživjelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju – kazao je Bajden.