Bajden odobrio novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 725 miliona dolara

biden 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 725 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje odbrane zemlje od ruskih napada, saopćila je Bijela kuća.

Ministarstvo odbrane SAD nakon predsjedničkog odobrenja saopćilo je u petak da novi paket sigurnosne pomoći uključuje između ostalog dodatnu municiju za raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), 23.000 artiljerijske municije kalibra 155 mm, 500 precizno vođenih artiljerijskih projektila od 155 mm, 5.000 metaka od 155 mm daljinskih sistema protivoklopnih mina (RAAM), 5.000 komada protivtenkovskog naoružanja, brze protivradarske rakete HARM, kao i preko 200 višenamjenskih i visokomobilnih vozila.

ČITAJ JOŠ:  Iz Službe za poslove sa strancima: Spas od rata u BiH našao 131 Ukrajinac

Nova pomoć sadrži i malokalibarsko oružje i više od dva miliona komada municije za malokalibarsko oružje, kao i sanitetski materijal, saopštilo je američko ministarstvo.

Ova najava uslijedila je nakon okupljanja ministara odbrane iz skoro 50 zemalja u Kontakt grupi za odbranu Ukrajine u Briselu ove nedjelje, kada su se lideri obavezali da će pružiti dodatnu bezbjednosnu pomoć.

Ukupna bezbjednosna pomoć koju su SAD uputile Kijevu, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara sa novim paketom dostiže više od 17,5 milijardi dolara.

ČITAJ JOŠ:  Ruski komandant naredio vojnicima povlačenje, potom ih optužio za dezertiranje

Avaz

GODISNJICA
MARKETING