Joe Biden MS TT
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 13, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je zakon koji sprečava kompanije za koje se smatra da predstavljaju prijetnju sigurnosti da dobijaju nove licence za telekomunikacijsku opremu.

NER FIT

Zakon o sigurnoj opremi kaže da Federalna komisija za komunikacije (FCC) više ne bi trebala pregledavati prijave kompanija za koje je ocijenjeno da predstavljaju prijetnju, prenosi CNN.

To znači da se oprema Huaweija, ZTE-a i tri druge kineske kompanije ne može koristiti u američkim telekom mrežama.

I demokratski i republikanski senatori su podržali zakon.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Senat ga je jednoglasno izglasao 28. oktobra, nakon što je prošao kroz Predstavnički dom sa 420 glasova za i samo četiri protiv.

Američke mreže

U martu je FCC saopćio da je identificirao pet kineskih kompanija koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. godine, koji je osmišljen da zaštiti američke komunikacijske mreže.

Komisija je tom prilikom izdvojila kao prijetnju kompanije Huawei i ZTE, kao i Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co i Zhejiang Dahua Technology Co.

Međutim, FCC nije bio dužan da odbije aplikacije tih kompanija za korištenje u američkim mrežama.

Komesar FCC-a Brendan Carr rekao je da je regulator odobrio više od 3.000 aplikacija Huaweija od 2018.

Rekao je da će Zakon o sigurnoj opremi “pomoći da se osigura da sumnjiva oprema kompanija kao što su Huawei i ZTE više ne može biti ugrađivana u američke komunikacijske mreže”.

Kineske kompanije

Kina se oglasila sa nedvosmislenim kritikama protiv ove posljednje odluke.

– Sjedinjene Države, bez ikakvih dokaza, i dalje zloupotrebljavaju nacionalnu sigurnost i državnu moć za suzbijanje širenja kineskih kompanija – rekao je Zao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u junu.

FCC je također predložio nova pravila koja bi mu omogućila da se opozovu licence koje su već odobrene.

Prošlog mjeseca, FCC je izglasao povlačenje dozvole američkoj podružnici China Telecoma za rad u Sjedinjenim Državama, navodeći zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Očekuje se da će predsjednik Bajden i kineski lider Si Đinping održati virtuelni sastanak sljedeće sedmice.

LIDER