Bajden: Porodicama nedostaje hrane, prijete im deložacije, moramo djelovati

21 27

Džo Bajden (Joe Biden), predsjednik SAD, rekao je kako se privredna kriza u SAD produbljuje i da vlada mora poduzeti korake kako bi pomogla Amerikancima pogođenima krizom zbog koronavirusa.

Vlada mora djelovati “odlučno i odvažno” kako bi pomogla Amerikancima koji su suočeni sa smanjenim prihodima i “jedva se drže”, kazao je Bajden predstavljajući u Bijeloj kući plan privredne pomoći zbog koronavirusa. 

Privreda će biti snažnija

Bajden je rekao da njegov plan privredne pomoći, vrijedan dvije hiljade milijardi dolara, namijenjen suočavanju s devastirajućim posljedicama pandemije koronavirusa, ima podršku poslovnog svijeta, radnika i bankarskog sektora.  

– Velik dio Amerike je pogođen. Virus se širi… Porodicama nedostaje hrane. Ljudima prijete deložacije. Sve se više gubi posao. Trebamo djelovati. Bez obzira na to kako gledate na to, moramo djelovati – rekao je Bajden.

Potpisao je izvršne uredbe koje se odnose na trenutnu financijsku pomoć ugroženim porodicama i pomoć oko prehrane djece. 

– Budemo li djelovali sada, naša će privreda biti snažnija i na kraći i na duži rok – rekao je govoreći o planu koji treba dobiti podršku Kongresa.

Šokantni podaci

Prema podacima Bijele kuće, više od 10 miliona ljudi je nezaposleno, a 29 miliona odraslih i 12 miliona djece suočava se s krizom gladi u SAD. 

Bajden je istaknuo kako je sljedećih mjeseci potrebna pomoć pandemijom pogođenom privredom. Neki republikanci u Senatu već su iskazali otpore takvom planu, s obzirom na to da je vlada od marta uložila već hiljade milijardi. 

Predsjednik Bajden je potpisao naloge za brže izdavanje čekova za pandemijske poticaje ugroženim porodicama i povećanu pomoć u hrani za djecu koja se obično oslanjaju na školsku prehranu, nastojeći tako ublažiti teret Amerikancima dok Kongres pregovara o predloženom paketu privrednih poticaja.

Avaz

Prethodni članakAnanas smiruje kašalj
Sljedeći članakLegalizacija medicinskog kanabisa još na čekanju u BiH: Vlasti se ponovo vrte u krug