ba


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će se suprotstaviti autoritarnosti Kine i Rusije i najavio da će prekinuti s pristupom koji je njegov prethodnik Donald Tramp (Trump) imao prema Moskvi.

Sjedinjene Države se moraju “suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebno rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokraciju – izjavio je američki predsjednik u govoru tokom svog prvog posjete Stejt Departmentu.

– Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na jako različiti način od mog prethodnika, da je prošlo vrijeme kada su se Sjedinjene Države pokoravale agresivnim potezima Rusije – dodao je.

Kinu je nazvao najozbiljnijim suparnikom, ali je istaknuo da će SAD sarađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu.
Američka podjela oružja

– Suprotstavit ćemo se kineskom kršenju privrednih pravila, ljudskih prava, intelektualnog vlasništva i težnji za globalnim utjecajem. Ali spremni smo sarađivati s Pekingom, kada je to u interesu Amerike – istaknuo je.

Bajden je pozvao na završetak rata u Jemenu i najavio okončanje podrške američkoj prodaji oružja vojnoj koaliciji koju vodi Saudijska Arabija u toj zemlji.

– Jačamo diplomatske napore prema okončanju rata u Jemenu, rata koji je izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu. Taj rat mora prestati. Kako bismo naglasili svoju odlučnost, prekidamo svaku američku podršku ofenzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja – dodao je.
Ciljane sankcije

Bajden je također pozvao mijanmarske generale, koji su svrgnuli civilnu vladu Aung San Su Ći, da se bezuvjetno “odreknu vlasti”.

– Mijanmarska vojska se mora odreći vlasti koju je preuzela – izjavio je Bajden nekoliko sati nakon što je Bijela kuća najavila da razmatra “ciljane sankcije” vojnim dužnosnicima koji su izveli državni udar.

Predsjednik Bajden je najavio da namjerava osmerostruko povećati broj izbjeglica koje će primiti Sjedinjene Države u odnosu na njihovu historijski najniži nivo koji je nametnuo Donald Tramp na kraju svog mandata.

Novi američki predsjednik je odredio godišnju kvotu od 125.000 izbjeglica koji će moći doći u SAD u sklopu programa preseljenja, u odnosu na 15.000 za budžetsku godinu u toku.