Bajden pozvao naftne kompanije da ne zloupotrebljavaju uragan Ian za podizanje cijena nafte

REUTERS/Kevin Lamarque
Podijelite vijest

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je naftne kompanije da ne podižu cijene goriva zloupotrebljavajući uragan Ian koji se približava Floridi i mogao bi uzrokovati velika razaranja, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajden je govorio na konferenciji o gladi, ishrani i zdravlju održanoj u Vašingtonu. Komentarisao je i uragan Ian koji bi danas ili sutra mogao pogoditi obale Floride i uzrokovati velika razaranja. Istakao je kako je razgovarao s lokalnim zvaničnicima i da će federalne vlasti učiniti sve što mogu da pomognu.

Stanovništvo je pozvao da obrate pažnju na upozorenja nadležnih i napuste područja za koja je izdato upozorenje. Obratio se i naftnoj industriji.

– Nemojte uragan zloupotrebljavati za poskupljenje cijena nafte. Cijene nafte padaju i trebaju nastaviti padati. Stručnjaci navode kako će uragan pogoditi samo dva posto proizvodnje nafte SAD i to nakratko. Ova privremena oluja ne može biti izgovor za podizanje cijena – smatra Bajden.

Osvrnuo se i na problem gladi navodeći kako je to jedan od najvećih problema u svijetu, te da je rat između Rusije i Ukrajine potakao globalni problem s nedostatkom hrane. Nada se da će do 2030. godine nestati gladi i biti smanjene bolesti povezane s ishranom.