Bajden: Putinu sam poručio da ne smije napasti Ukrajinu

873x4004

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je kako je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom poručio da će se Moskva suočiti s teškim sankcijama ako poduzme vojnu akciju protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Uspjeh ovih razgovora zavisi samo o snižavanju napetosti

Bajden je odgovarao na pitanja novinara u svom rodnom gradu Vilmingtonu, gdje je provodi novogodišnje praznike, između ostalog i o jučerašnjem razgovoru s ruskim kolegom Putinom.

– Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu da ćemo uvesti teške sankcije (ako poduzme vojnu akciju protiv Ukrajine) i povećati našu vidljivost u Evropi zajedno s našim NATO saveznicima – rekao je Bajden.

Podsjetio je da će nakon jučerašnjeg sastanka biti usmjereni na pregovore o Ukrajini koji će se održati između SAD-a i Rusije u januaru, kao i na kontakte koji će se održati između Rusije i NATO-a. Također, Bajden je naglasio da uspjeh ovih razgovora zavisi samo o snižavanju napetosti.

Sigurnosni pregovori između SAD-a i Rusije o Ukrajini počinju 10. januara

Na pitanje šta će SAD učiniti u odnosu na činjenicu da Rusija drži svoje trupe na ukrajinskoj granici, Bajden je odgovorio: “Neću ovdje javno o tome govoriti, ali smo mu (Putinu) jasno rekli da ne može napasti Ukrajinu”.

U saopćenju objavljenom dan prije, iz Bijele kuće navedeno je da će sigurnosni pregovori između SAD-a i Rusije o Ukrajini započeti 10. januara. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je najavio da je odlučio pozvati Vijeće NATO-Rusija na sastanak 12. januara.