Bajden: SAD će braniti svaki pedalj NATO-a

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je danas istočnoevropskim članicama da će SAD “braniti svaki pedalj NATO-a”, dajući im garanciju sigurnosti dan nakon ruske objave da neće više učestvovati u historijskom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja.

Bajden je to poručio predstavnicima Bukureštanske devetorke, članicama NATO-a iz istočne Europe s čijim se čelnicima sastao u Varšavi dva dana nakon nenajavljene posjete Kijevu i dan uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

– Predanost Sjedinjenih Država NATO-u potpuno je jasna. Član 5. sveta je obaveza koju su dale Sjedinjene Države. Branit ćemo doslovno svaku stopu NATO-a, svaku stopu NATO-a – rekao je Bajden.

Prema članu 5 Sjevernoatlantske povelje, napad na bilo koju članicu NATO-a prijetnja je svima i zahtijeva zajednički odgovor.

Velika pogreška

Ranije danas na sastanku s osobljem američke ambasade u Varšavi Bajden je nazvao “velikom pogreškom” odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da više ne učestvuje u Novom START-u, sporazumu o kontroli naoružanja, i najavu da bi Moskva mogla nastaviti nuklearne pokuse.

Novi START posljednji je bilateralni ugovor Moskve i Vašingtona o nuklearnom razoružanju čije je trajanje produženo do 5. februara 2026.

Na sastanku s liderima Bukureštanske devetorke (Poljska, Rumunija, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija i Slovačka), članicama NATO-a koje su do raspada Sovjetskog Saveza bile dio Varšavskog ugovora kojim je dominirala Moskva, Bajden je ponovio da je Vašington predan odbrani njihove sigurnosti.

– Kao istočno krilo NATO-a vi ste na prvoj crti naše kolektivne odbrane. Znate bolje od bilo koga drugog kakav je ulog u ovom sukobu. Nije to samo Ukrajina već sloboda i demokratija diljem Europe i širom svijeta – rekao je američki predsjednik.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka Bukureštanske devetorke obavezala su se jačati vojnu prisutnost na njihovu teritoriju kao sredstvo odvraćanja Moskve.

Rusija je najveća prijetnja

– Rusija je najveća i najdirektnija prijetnja sigurnosti Saveza – navodi se u deklaraciji koju je potpisala i Mađarska iako ne podržava neke sankcije Rusiji i jedina je članica NATO-a uz Tursku koja još nije ratificirala pristup Švedske i Finske, novih kandidatkinja za Savez.

Svih devet zemalja, uključujući Mađarsku, danas je potvrdilo podršku Ukrajini.

– Ukrajinsko legitimno pravo je braniti se od ruske agresije i vratiti punu kontrolu nad vlastitim teritorijem – stoji u izjavi. “Nastavit ćemo podržavati te ukrajinske napore do kraja, koliko god bude potrebno”, piše u prihvaćenoj deklaraciji.

U izjavi Bijele kuće o razgovorima SAD-a i Bukureštanske grupe stoji da su “ponovno potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajinu i naglasili da zajedno stoje uz ukrajinski narod koliko god bude trebalo”.

Lideri su se također dogovorili da će dalje jačati jedinstvo i zajedničku obranu u julu na samitu NATO-a u Litvaniji.

Avaz