Bajdenova administracija počela pomagati Palestince

SAD su počele nečujno povećavati pomoć Palestincima, nakon što im je prošli američki predsjednik Donald Tramp ukinuo podršku.

Otkako je stupila na dužnost uz obećanje da će odbaciti mnoge Trampove odluke o Izraelcima i Palestincima, administracija predsjednika Džoa Bajdena pripremila je gotovo 100 miliona dolara pomoći Palestincima, obavijestivši javnost o njenom malom dijelu.

Administracija je prošle sedmice objavila da daje 15 miliona dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Dan kasnije, vlada u Vašingtonu je obavijestila Kongres, ali ne i javnost, da će dati 75 miliona dolara Palestincima kao vid podrške ekonomiji.

Za sada nije poznato da li u tih 75 miliona dolara spada i 15 miliona namijenjenih borbi protiv korona virusa.

Copy

Plan za pomoć Palestincima predstavlja veliki zaokret u odnosu na pristup tokom četiri godine Trampovog mandata.

Bajdenova administracija ne krije svoje uvjerenje da je Trampov pristup, koji je znatno udaljio Palestince od SAD-a, smanjio izglede za mir na Bliskom istoku.

Djeluje da nova američka pomoć ima za cilj da ohrabri Palestince da se vrate pregovorima sa Izraelom, iako nema nagovještaja da će imati takav efekat, a nepoznanica je i odgovor jevrejske države.

IZVORAvaz
Prethodni članakSedam simptoma hiperaktivnosti
Sljedeći članakDvije klinike u Sloveniji primile pošiljke sa sumnjivim prahom