BAJRAM: Blagdan ljubavi, tolerancije i mira

Bajram

Živimo u vremenu u kojem se najviše ističe ono pogrešno, nemoralno i haram, zato ova četiri dana dolaze kao mehlem na ranu i vodilja čovjeku na njegovom putu prepunom izazova i kušnji. Žrtvujući kurban približavamo se Allahu i stičemo njegovu bliskost i naklonost, oživljavajući pritom sunnet poslanika Ibrahima.

Danas otvaramo svoje duše i avlije najmilijim, dočekujemo ih na tradicionalnu bajramsku kahvu, baklavu i ručak. Zbližavamo se kroz priče koje motiviraju, ulijevaju nadu i jačaju naše odnose. Ovi se odnosi ne smiju zanemarivati, jer čovjek čovjeku nije vuk, čovjek je čovjeku brat! Oživimo one prave  vrijednosti duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i komšijskog razumijevanja. Prisjetimo se kako se ključ za uspjeh krije u zbližavanju, dobroti i milosrđu, te plemenitoj težnji obnove i jačanja porodičnih i prijateljskih veza.

Zato je veoma važno sebe postaviti kao mjeru odnosa prema drugom: želi drugom ono što bi poželio samom sebi, ne promišljaj o drugom ono što ne bi promišljao o sebi, budi oslonac drugom i tek onda možeš očekivati da će drugi biti oslonac tebi, prije nego li progovoriš o manama drugog, prvo se prisjeti svojih. Daruj i oprosti čak i onima koju su te povrijedili ili ti nepravdu učinili.

Neka vam ova četiri dana proteknu u zdravlju, bereketu i toplom okrilju porodice i prijatelja, te da iz njih izađete ojačani vjerom i nadom u bolje sutra.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE