Portal 072info

Bajram-namaz će se klanjati u petak u 6 sati i 47 minute

Prvi dan Kurban bajrama proslavit će se u petak 1. septembra, saopćeno je iz Islamske zajednice. Centralna bajramska svečanost za BiH bit će održana u petak u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram-namaz počinje u 6:47 minuta, rekli su u Islamskoj zajednici BiH. Bajram-namaz i bajramsku hutbu predvodit će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred Hadža, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

Prvog dana Bajrama završavaju se ceremonije hodočašća Kabe u Mekki, pa brojni hodočasnici masovno idu na ovo sveto mjesto.

Za vrijeme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: trećina sirotinji, trećina prijateljima i komšijama i trećina porodici.

Zadržavanje svega za sebe nije u duhu pomaganja drugima, ali ipak ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju velike porodice i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.

Klanje kurbana, odnosno žrtvovanje prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika kurban Bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti.

radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box