Bajram, praznik koji ima dušu

Bajram, praznik koji ima dušu

ramazanski_bajram

Mubarek mjesec Ramazan je već iza nas. Trideset dana, prošlo je kao dlanom o dlan. Sjećamo se prvog sehura, kao da je bio „jučer“, prvog iftara sa cijelom porodicom, koji nam se čini kao da se desio prije nekoliko sati. To je bila čar Ramazana. 

Sjećamo se praznih ulica tokom dana, ali isto tako punih ljetnih bašti pri ispijanju bosanske kahve nakon obavljne teravije, ali i tome dođe kraj, otišao je sinošnjim akšamom najljepši gost za svakog muslimana, mjesec Ramazan 

Nakon najljepšeg gosta, uvijek su se vezale najljepše stvari i uz dobra djela uvijek su se vezali lijepi trenuci, pa tako i nakon Ramazana, dolazi nam Bajram, islamski praznik i trenuci u kojima se osjećamo kao najsretniji insani, svako, pojedinačno od nas.

Ono što je zasigurno, jeste da se pri buđenju na sabah namaz svako od nas zahvaljuje Uzvišenom Gospodaru na blagodati koju mu je dao, na blagodati s kojom je dočekao još jedan Bajram, uz svoju porodicu, prijatelje i najmilije ljude u svom životu. 

Ramazanski bajram je veliki islamski praznik koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih, velikih, bitnih i najljepših mjeseci u Islamu.

Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani i kod oba Bajrama su dani kada post nije dozvoljen. 

Ono što je važno znati jeste da su bajrami su propisani hadisom Muhammeda a.s. a prenosi ga Enes ibn Malik, r.a. Hadis glasi ovako: “Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., stigao u Medinu njezini stanovnici imali su svoja dva dana u kojima su igrali i zabavljali se. Upitao je: “Koji su ovo dani”, pa su mu rekli: “Mi smo ih proslavljali u džahilijjetu (predislamskom periodu).” Allahov Poslanik, s.a.v.s., im tada reče: “Zaista vam je Allah zamijenio te dane boljim: danima Kurban-bajrama i Ramazanskog bajrama.” ” 

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, Portal 072info želi Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE