Bajramska izložba tradicionalne bajramske sofre

Bajramska izložba tradicionalne bajramske sofre

Ono što obilježava svaki od Bajrama jeste i tradicionalna bajramska sofra, koju spremaju najljepše ruke naših domova i kuća.

Jela se spremaju po najljepšim receptima i po tradicionalnim adetima, koji se prenose s koljena na koljeno već duži niz godina. 

Kako se voli reći „prvi vjesnici Bajrama“ jesu prodavnice tradicionalnih jufki za baklave, pečenih kora za tirit, te kadaifa, ali i mnoštva drugih namirnica od kojih se na kraju na vašoj sofri pojave mnogobrojna tradicionalna jela, raznih boja, koji sačinjavaju jednu veliku bajramsku izložbu jela. 

Pored slanih jela od kojih se najčešće izdvaja sarma, razne vrste pita, japrak, hažijski ćevap, simbol Bajrama je zasigurno baklava, kolač koji je neizostavan u domovima.

timthumb

Pored nje, na tanjiru vam mogu doći i lokumi, hurmašice, kadaif, ružice, ali i raznovrsni kolači, za kojima djeca jednostavno lude. 

Baklava, kao tradicionalni bosanski kolač je izuzetno posebna vrsta kolača koja se sprema za Bajram i druge posebne i specijalne trenutke i prigode. Riječ je o slatkoj piti s orasima, koja se pravi od tankih jufki i samim tim se peče u tepsiji.

Ovo je jedno od najstarijih turskih jela, koje se pravilo  još i u vrijeme Osmanskog carstva i koje još uvijek zauzima počasno mjesto za bajramskom sofrom. 

Izabrali smo baš baklavu, obzirom da je ona „kraljica“ bajramskih dana, te oličije svake sofre. 

Svim čitateljima Portala 072info želimo Bajram Šerif Mubarek Olsun! 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica