Portal 072info

Bajramski prijem i posjeta KPZ-u Zenica

Medžlis Islamske zajednice Zenica, u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preprod“ Zenica priredio je danas u atriju nekadašnje Sultan Ahmedove medrese tradicionalni bajramski prijem za zvanice iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života ovog grada.

Četvrti je dan Kurban- bajrama, velikog muslimanskog blagdana, a bajramski prijemi su, nakon podjele kurbana i zbrinjavanja kurbanskih kožica već postali tradicionalan način druženja i podjele radosti sa komšijama. – Veliki je broj naših prijatelja iz različitih društvenih organizacija, institucija i ustanova došao danas biti sa nama, posebno iz drugih vjerskih zajednica u Zenici, koji su došli čestitati nam Bajram. Radosni smo zbog toga, obilazimo i mi njih za njihove blagdane, a ovakva druženja imaju i univerzalne poruke, – kazao je glavni imam zeničkog Medžlisa Jakub ef. Salkica.

Prijemu su prisustvovali i zenički župnik, fra Zdravko Anđić i jerej Marko Maleš.

Istovremeno, predstavnici zeničkog Medžlisa i Muftiluka su upriličili tradicionlanu posjetu osuđenicima u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, gdje je, uz prigodna barjarmska obraćanja i poruke priređen i umjetnički program, u režiji Uprave Zavoda. (S.G.)

 

Rtvze.ba

Podijelite članak