Bajrović: 2020. godina za hotelijerstvo je izgubljena, otpustili smo manji broj radnika

Podijelite vijest

Rasim Bajrović, generalni dirketor „Europe Groupa“, koji je vlasnik sarajevskih hotela „Evropa“ i „Holiday“, kazao je za „Dnevni avaz“ da nije tačno da su otpustili sve radnike.

– Mi smo manji broj radnika kojima je ugovor o radu istekao i radnika koji su bili zaposleni u našem društvu na određeno radno vrijeme već poslali na biro za zapošljavanje. Svi naši uposlenici koji su u stalnom radnom odnosu nisu otpušteni i njih je više od 220. Svi zajedno očekujemo konkretnu pomoć države – kazao je Bajrović. 

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

On je dodao da je za hotelijerstvo u BiH 2020. godina već izgubljena.

– Kao što znate, nadležne institucije su nam 15. marta zabranile rad. Sve rezervacije za ovu godinu su otkazane. Posljedice zbog pandemije bit će vrlo teške. Svi hoteli u Kantonu Sarajevo su zatvoreni, mnogi poslodavci već su počeli s otpuštanjem radnika i ukoliko se svi nivoi vlasti ne uključe u spašavanje hotelijerstva, bit će jako teško sačuvati radnike i likvidnost firmi – rekao je Bajrović.

Prema njegovim riječima, hotelijeri u BiH već su iskristalizirali svoje zahtjeve i očekivanja pomoći od države.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

– Očekujemo da nam država refundira plaće radnicima do aprila 2021. godine u iznosu o kojem ćemo se dogovoriti s Vladom i ne smije se ići ispod minimalne plaće u FBiH. Također, očekujemo da nas oslobode direktnih poreza (porezi na dohodak i doprinosi) do aprila 2021. godine, da nam plaćanje režijskih troškova prolongiraju do aprila 2021. i umanje cijene za 50 posto. Tražimo i da nas oslobode svih parafiskalnih nameta u potpunosti te da se naloži u bankama da nam kredite zamrznu do aprila sljedeće godine – kazao je Bajrović.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

Avaz


Podijelite vijest