Bajrović: Vlada FBiH mora pomoći hotelskoj branši, posebno renomiranim hotelima, koji državi uplaćuju milione

Podijelite vijest

Mjere Vlade Federacije BiH koje su navedene u “korona zakonu”, a koje imaju za cilj da pomognu privredi zbog pandemije, nedovoljne su , kazao je za “Avaz” Rasim Bajrović, direktor Grupacije “Europe Group”, koja je vlasnik hotela “Europe” i “Holiday”.

– Zbog toga apeliramo na vlast da posebno tretira pomoć najugroženijim privrednim granama, a posebno hotelskoj branši i renomiranim hotelima, koji zapošljavaju najveći broj radnika u ukupnoj turističkoj industriji i koji godinama itekako pune budžete naše države. Želim istaknuti samo jedan primjer Grupacije “Europe Group”. Naša grupcija je samo u posljednjih deset godina uplatila državi poreza na dobit, PDV-a, doprinosa za radnike, turističke i boravišne takse i drugih davanja više od 70 miliona maraka, a javnim državnim preduzećima za komunalne i druge usluge oko 20 miliona KM – kazao je Bajrović.

Zbog toga, kako je dodao, vlade na svim nivoima moraju hitno i urgentno početi raditi na pripremi sveobuhvatnih mjera, po ugledu na susjedne države Srbiju i Hrvatsku, koje za oporavak privrede već u prvom setu mjera izdvajaju ili planiraju izdvojiti više od 5 milijardi eura.

– Naša država i svi nivoi vlasti trebali bi kopirati zemlje iz regiona i svijeta te pokušati primijeniti njihove planove i programe mjera za spas privrede, radnih mjesta i likvidnost firmi – kazao je Bajrović.

Avaz


Podijelite vijest