“Bakagram” oduševio sve: Unuk napravio uređaj da bi mogao komunicirati s bakom koja ne čuje dobro

z 1

Manuel Lusio Daljo (Lucio Dallo) odlučio je da kreira poseban uređaj za komunikaciju, a na tu ideju je došao zbog svoje bake.

Ovaj mladi softverski inženjer je oduševio je sve svojim potezom.

Naime, njegova baka Felisa Romano Martin  (Feliza, 96) ima problema sa sluhom i ne može da koristi telefon, a voljela bi da se čuje sa svim članovima porodice i prijateljima koje već dugo ne viđa zbog pandemije.

Da baka ne bude tužna i otuđena, Manuel je zasukao rukave i bacio se na posao. Napravio je “Yayagram” (Bakagram) – uređaj koji šalje glasovne poruke i ispisuje primljene, a sve je detaljno objasnio uz priložene fotografije na Twitteru.

Da bi poslala poruku, baka Felisa prvo mora da odabere s kim želi da se čuje, a zatim priključak da stavi u otvor pored kojeg piše odgovarajuće ime. Kada snima poruku mora da pritisne dugme i da ga drži dok ne završi. 

Uređaj "Yayagram"
Uređaj “Yayagram” Foto: Twitter

Poruka se zatim šalje, a druga osoba će je primiti preko aplikacije za dopisivanje – Telegram.

Uređaj može da prima samo tekstualne poruke, pa kad dobije odgovor on se ispisuje na termalni papir. Sve je dizajnirano tako da bude jednostavno za upotrebu i prikladno baki. 

Uređaj "Yayagram"
Uređaj “Yayagram” Foto: Twitter

Na pitanje odakle naziv uređaja, Manuel objašnjava da je “yaya” simpatičan izraz za baku na kastiljanskom, dijalektu španskog jezika, a “gram” dolazi od “Telegrama”.