Bakajlić: Slijedi li zabrana uvoza pšenice u BiH?

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, otkrio je za portal “Avaza” koliku će cijenu otkupa pšenice poljoprivrednici tražiti naredne sedmice, a govorio je i o mogućoj zabrani uvoza.

Nema izbora

– Zakazat ćemo sastanak s predstavnicima vlasti i vjerovatno ću sa predsjednikom Udruženja FBiH tražiti sastanak sa institucijama BiH. Tražit ćemo 0,82 feninga po kilogramu pšenice. Mi, poljoprivrednici u BiH, smo se valjda opametili jednom u životu da znamo šta hoćemo i šta tražimo. Naredne sedmice ćemo održati sastanak u prostorijama udruženja, na kojem ću ja biti domaćin, na kojem će se predstaviti kakvi su prostori za skladištenje, šta imamo i nemamo i pozvat da izvezemo pšenicu koju smo proizveli da je jede neko drugi, nemamo drugog izbora – rekao je Bakajlić.

Komentirao je cijenu pšenice na berzama. Naime, cijena se kreće do 400 eura po toni.

Lov u mutnom

– U suštini bi mogli reći da se kreće 400 eura tona pšenice, dodajmo tome i transport, međutim u jednom trenutku su sve berze skinule cijenu pšenice jer se sad najbolje trguje i dobar se prostor ostavlja za lov u mutnom – naglasio je.

Kako nam je kazao tražit će od nadležnih institucija BiH da se na osnovu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u sklopu člana 10, zabrani uvoz pšenice.

– Na to imamo pravo kad je ugrožena domaća proizvodnja, da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa napravi neke određene korake, da se zabrani uvoz pšenice na 120 dana i na to imamo potpuno zakonsko pravo. E onda da vidimo za šta nam služe ministri, politika, ljudi koji nam tapšu po ramenima, a dušu nam uzimaju – zaključio je u razgovoru za “Avaz” Bakajlić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE