Bakalar prkosi Čoviću i tvrdi da će izbori biti održani: Predstavio mogući izgled loga

izbori
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Budžet države BiH za ovu godinu nije usvojen. Upravo ta činjenica predstavlja jednu od najvećih prepreka za održavanje izbora. Naime, da bi izbori uopće bili održani potrebno je osigurati blizu 12 miliona maraka.

Kada je postalo jasno da budžet za ovu godinu neće biti usvojen na vrijeme da bi se osigurao novac potreban za održavanje izbora, počelo se govoriti o donošenju posebne odluke u okviru odluke o privremenom finansiranju, kojom bi se riješio ovaj problem. Međutim, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, slijedeći politiku svog stranačkog šefa Dragana Čovića o tome da ne postoje uslovi za održavanje izbora,  je “pokopao” ovu ideju.

– Zakonske odredbe o pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na nivou BiH. Nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni status za bilo koga, pa tako i za CIK, glasilo je Bevandino objašnjenje zašto novac nije osiguran u okviru privremenog finansiranja.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je sada predložio novi način kako da se osigura potreban iznos.

– SIP BiH od Vijeća ministara traži donošenje posebne oduke kojom bi se iz dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina stavio na raspolaganje ukupan iznos od 11.728.000 KM u okviru programa posebne namjene za Opće izbore 2022, objavio je Bakalar na Twitteru.

image 18 2

U izjavi za medije Bakalar tvrdi da u državnoj “kasi” ima dovoljno novca da se izdvoji potreban iznos. Međutim, opet se javlja problem zvani Vjekoslav Bevanda. Naime, da bi Vijeće ministara donijelo potrebnu odluku i da bi se ona realizovala, potrebno je da Ministarstvo finansija BiH da pozitivno mišljenje.

Ipak, Bakalar je uvjekren da će izbori ove godine biti i održani. Zapravo, u CIK-u se pripremaju za donošenje svih potrebnih odluka, uključujući i onu o izgledu loga. Bakalar je predstavio i jedno od mogućih rješenja, navodeći kako se radi o “klasičnoj opciji”.

image