Bakalar: Stav međunarodne zajednice je jasan, izbora će biti i mi se spremamo za njih 

A4C3CEEF 386C 4462 9B96 89468AA86932

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar poručio je u CIK-u teku pripreme za Opće izbore u BiH 2022. godine.

Bakalar je na svom Twitter nalogu napisao da mijenjaju provedbene akte i raspisuju javne nabavke.

“Jacanje integriteta izbornog procesa podupiremo. Svako tehničko unapređenje je moguće uz planiranje, budžetiranje, kao i vrijeme za nabavu i testiranje opreme”, napisao je Bakalar.

Kako je renije rekao, ustavnih i zakonskih smetnji za održavanje izbora nema i to je neupitno.

“Činjenica je da je razočaravajuća stvar da se nije došlo do dogovora kojim bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, što je uvjet iz Mišljenja Evropske komisije po zahtjevu za članstvo BiH u EU. Međutim, po postojećim ustavnim rješenjima i Izbornom zakonu onakvim kakvi su danas, održani su i prethodni izbori i svi oni prije toga”, kazao je on.

Izričito je naglasio da, kad su izbori u pitanju, njihovo održavanje ili neodržavanje, po pristupu međunarodne zajednice, je nešto što nema alternativu u ovim ili onim uvjetima.

“To je vrlo jasno iskomunicirao i visoki predstavnik tijekom pregovora u Neumu i puno bolja stvar je da imamo bilo kakve izbore, nego da ih nemamo nikako”, izričit je Bakalar.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBavarska prska vodu od kiselih krastavaca po ulicama kada padne snijeg! 
Sljedeći članakGrlić Radman: Za Hrvatsku jedno od najvažnijih pitanja je situacija u Bosni i Hercegovini