Bakir Izetbegović mora u SIPA-u, stigla naredba Tužilaštva, ovo je razlog

Bakir Izetbegović mora u SIPA-u, stigla naredba Tužilaštva, ovo je razlog

Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA da sasluša Bakira Izetbegovića, šefa SDA, potvrđeno je za portal “Avaza”.

Njemu će, kako nam je nezvanično rečeno, ubrzo stići poziv za saslušanje, a zbog “raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje”.

Poziv će dobiti i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari. I njegovo ime nalazi se u naredbi, kao i više osoba, najmanje njih još sedam. Među njima je i Reuf Bajrović, “analitičar”.

U naredbi se navodi da se pozivaju zbog krivičnog djela 145a KZP BiH.

U ovom članu Zakona stoji: 

(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica