Bakir Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Bakir Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDA održanoj u Kaknju, pozvao NATO i EUFOR da u skladu sa mandatom pojačaju prisustvo u Bosni i Hercegovini, a posebno u osjetljivom području Brčko Distrikta.

– Mislim da je NSRS ušla u crvenu zonu onog što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH. Očekujem od Tužilaštva da krene u tom smjeru – rekao je on.

Dodao je kako su funkcioneri SDA zaduženi da reaguju tj. da krenu u pokretanje postupaka da se zaustavi “ovo što je u NSRS-u doneseno”.

Pozivamo i probosanske stranke na jedinstvo i zajednički nastup u zaustavljanju pomenutih ataka, dodao je Izetbegović, i rekao da u SDA nemaju ništa protiv koordinacije opozicjom iz RS-a.

– Spremni smo se odazvati pozivu visokog predstavnika Christiana Schmidta kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Možemo učestvovati u radu buduće komisije, ali odmah ističeno da je državna imovina dio suvereniteta BiH i sve treba završiti u okviru presude Ustavnog suda. Dakle, država je titular imovine – rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je također rekao da je SDA spremna da razgovara o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinaca, ali očekuju rješenja ponude zastupnici Srba iz RS-a.

– Neka kažu šta je po njima potrebna dopuna. Nismo spremni da se mijenja suština tog zakona, ali moguće su dopune – rekao je Izetbegović.

GO SDA raspravljao je o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH, a o tome je izlagao premijer Fadil Novalić.

– Mislim da ćemo do kraja godine imati vraćen broj zaposlenih kao prije pandemije, a brojke o izvozu i industrijskoj proizvodnji su čak i bolje od onoga što se moglo očekivati kada je pandemija počela. Imamo globalnu inflaciju, kod nas je nešto preko četiri posto i udara na standard, poesbno siromašnih. Zadužili smo Vladu FBiH da vidi kako može pomoći, barem kada su pitanju osnovne prehrambene namirnice – rekao je predsjednik SDA.

SDA je na današnjoj sjednici GO-a pokrenula incijativu lobiranja za BiH u međunarodnim krugovima.

– Potrebno je iznaći način da se lobira u ime BiH. Dali smo nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da rade na tome da se napravi fond za lobiranje u inostranstvu. Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnog budžeta i budžeta FBiH, ali pozivamo patriote da se uključe – rekao je Izetbegović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica