Bakir Nakaš: Mi smo nacija koja ne uči na vlastitom iskustvu, vidjet ćemo hoće li i nakon ovog Bajrama porasti broj zaraženih koronavirusom

Screenshot 14 29
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pozitivna strana cijele ove priče je činjenica da su kliničke slike znatno blaže nego što su bile. Tako je sada manji broj ljudi na respiratorima i na intezivnim njegama. Kazao je ovo na početku razgovora za Oslobođenje ugledni bh. infektolog Bakir Nakaš. 

– Istina je da je povećan broj zaraženih u našoj zemlji. Meni se čini da je društvo prihvatilo svjetski model popuštanja svih mjera koje su poprilično rigorozne bile u martu pa sve do kraja maja. Onda su sve u jednom danu ukinute. Ukidanjem mjera građani su smatrali da je gotovo i da je pandemija prošla. Mogu reći da su to tako shvatili i pojedini zdravstveni djelatnici koji su počeli zatvarati izolatorije – istakao je Nakaš. 

Između ostalog, on navodi kako su naši građani prihvatili svjetski model bez panike i straha sa puno druženja i kontakata. 

– Da li je to sve ispravno ili ne pokazat će vrijeme. Za nekoliko dana stiže Bajram i onda nam ponovo slijeda okupljanja, druženja, momenti kada zanemarujemo činjenice. Polazimo od toga da nama ništa ne može biti. Koliko će sve ovo doprinijeti broju zaraženih ostaje da vidimo. Međutim, moram kazati i da boravci na Jadranu a ne samo u Neumu imaju rizične momente. Susrećete se ljudima koji dolaze iz drugih sredina i mogu imati asimptomatski virus- pojašnjava Nakaš. 

Smatra da će pronalazak vakcine zasgiruno doprinijeti smanjenu broja zaraženih od koronavirusa ali da neće u potpunosti ugasiti ovaj virus. 

– Građani bi trebali biti svjesni nakon svega što smo prošli, ali nažalost mi smo nacija koja ne uči na vlastitom iskustvu. Skloni smo da ponavljamo greške, da li će se ponoviti greška sa ovim Bajramom, ostaje da vidimo. Građani moraju da prihvate ono što struka govori. Izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, nepotrebno kretanje ikorištenje zaštitnih maski i pranje ruku- zaključuje Nakaš. 

Olsobođenje