Portal 072info

Bakir se probudio, ispričao vic i otkrio prevaru SDA koja traje 20 godina

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović probudio se iz dubokog sna s prijelaza zime na proljeće. Probudio se i počeo da priča viceve, da ozbiljne stvari definiše neozbiljnim. I naravno da obećava. Jer, ako ne obeća ponešto narod će misliti da to nije Izetbegović. 

Kaže tek probuđeni Bakir “predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je nevidljiv”. Zaboravlja lider SDA da su mediji oznaku za koronavirus pretvorili u pitanje KOVIDIO Bakira?

“Budžeti su fikcija” kaže Izetbegović u intervjuu Agenciji Fena. Većina građana u Federaciji BiH saglasna je s njim. Za tu većinu budžet i jeste fikcija. 

Problem u definiciji budžeta lidera SDA je činjenica da u uređenim zemljama budžet predstavlja kvalitetnu razradu planiranih prihoda i rashoda, za razliku od FBiH i BiH. Budžet dakle nije fikcija, nego planski dokument. 

Nakon vica i loše definicije budžeta, Izetbegović je izgovorio i jednu veliku istinu. 

“Naša privreda je žilava. Privrednici koji su podizali BiH u posljednjih 20 godina su bez posebne pomoći i podrške u vrlo nepovoljnim uvjetima stvorili firme i načinili ih uspješnim”.

Tri puta pročitajte ovu rečenicu. Naročito vi koji ste u posljednjih 20 godina glasali za SDA. Bio bi red da se dobro zamislite. 

Predsjednik SDA je konačno priznao ono što svi znamo. SDA je “jahala” na priči kako se država gradi, kako će ekonomija doživjeti procvat. Svaki put iznova. 

A ko je trebao pomoći privredi?

Naravno država BiH! U toj državi 30 godina na vlasti i u vlasti je SDA. Bakir Izetbegović je od 2002. U vrhu te SDA. Bio je parlamentarac u Kantonu Sarajevo, Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH. Bio je dva puta član Predsjedništva BiH. I danas je na funkciji, u rukovodstvu Domu naroda Parlamenta BiH. 

Kao da mu je san u pandemiji prouzrokovao neko bunilo i amneziju. Zaboravio čovjek da su on, njegova stranka i horde činovnika ti koji su propustili pomagati privredu.

Koliko nam je ta privreda žilava govore najave, a neke se već ostvaruju, o otpuštanju radnika. Sudeći po onom što pojedini privrednici najavljuju ni mogućnost da 100 hiljada radnika ostane bez posla nije isključena. 

Zanimljivo je i da Izetbegović baca kritike na svoje kadrove, koji za razliku od njega rade 24 sata. U pomenutom intervjuu kaže “da pojedine mjere nisu precizne”. Fadil Novalić, premijer FBiH (SDA) u pokretu je 24 sata. Na ekranima je svaki dan. 

A Bakir Izetbegović? Prespavao dosadašnji tok krize. Dok Novalić piše prijedloge mjera, saziva stručnjake i parlamentarce, Izetbegović spava. 

Dok Aleksandar Vučić traži i dobiva pomoć od Kine i arapskih zemalja, Izetbegović se opet sakrio. Nadamo se da nije ponovo završio u trezoru. Istina, mediji su pisali da je Recep Tayyip Erdoğan poslao nešto pomoći nakon Izetbegovićevog zahtjeva, ali ne treba zaboraviti da je i Milorad Dodik razgovarao s turskim predsjednikom o istom.

Dodik, kakav god da je, uspio je očitati lekciju Izetbegoviću. Bez obzira na načine i ciljeve djelovanja, Dodik je kao lider bh. Srba krenuo u borbu s koronavirusom. 

Dodik ima ministra Alena Šeranića, Izetbegović Vjekoslava Mandića. Šeranić dobio pozitivne ocjene, Mandić neocijenjen. Takoreći nije ga bilo na časovima. 

Mnogo se toga dešavalo otkako je Izetbegović zaspao i prespavao teške dane za bosanskohercegovačko društvo. 

Patria je već pisala o stanju s respiratorima, zaštitnom i drugom medicinskom opremu. Ali i o drugim nedaćama. I lidera SDA tada nigdje nije bilo. Samo se nadamo da neće iznova ponavljati onu otrcanu, koju je koristio u ratu – ”SDA je povela narod u borbu protiv koronavirusa”. 

Pojedinci iz SDA da, stranka ne, Bakir Izetbegović 100% nije.

Zašto je Izetbegović prespavao ono što mnogi zovu “rat protiv nevidljivog neprijatelja” teško je procijeniti. Je li spavanjem otvarao dodatni prostor Sebiji Izetbegović, je li se prepao virusa ili možda sposobnosti države kojom već dugo upravlja?

Ko će ga znati. Ono što lider SDA mora znati da je ovo najbolji dokaz da on nije niti može biti lider Bošnjaka, koliko god se trudio prikazivati takvim. 

Možda je umoran, možda svjestan da ne zna, možda se bojao. Šta god da je u pitanju, Izetbegović bi radi Bošnjaka i svih nas u ovoj državi trebao razmisliti o povlačenju. SDA ima dovoljno kvalitetnih kadrova da je povedu u bolje dane, a ova država puno više sposobnijih da nas učine normalnom i stabilnom državom. 

Lider koji spava u vrijeme kada njegovu državu napada moderna kuga trebao bi pod hitno okačiti političke kopačke o klin. 

Patria

Podijelite članak
  • 322
    Shares

Počitajte još

Čampara otvorio srce: Iako bira podobne i manje pametne, ja više volim Bakira nego on mene!

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info