Baković: U prošloj godini ostvareni su značajni prihodi, koji su nadmašili one koji su bili planirani

Podijelite vijest

jasmin-bakovicIzvještaj u radu N/FSBiH u 2013. godini delegatima Skupštine N/FSBiH podnio je generalni sekretar Jasmin Baković.

“Obaveza mi je i zadovoljstvo da vam prezentiram Izvještaj u radu NFSBiH za 2013. godinu. Svakako da je u svemu najznačajniji plasman naše najbolje selekcije BiH na Svjetsko prvenstvo, koji se slobodno može nazvati historijskim, pogotovo ako se uzme u obzir da je prije samo tri godine Savez bio po suspenzijom”, rekao Baković je na početku svog izlaganja. 

I u infrastrukturalnom smislu bilo je značajnih pomaka i projekata.

“Otvaranje trening centra u Zenici je svakako takođe jedan od bitnijih, a svakako da vrijedi spomenuti i posjete predsjednika FIFA-e i UEFA-e, Seppa Blattera i Michela Platinija. Podrška FIFA i UEFA bila je veoma izražena, i bitna za naš Savez”, istakao je generalni sekretar N/FSBiH, te dodao:

“Odluka o formiranju jedinstvenih liga u futsalu, te jedinstvene lige za ženski fudbal, je svakako naišlo na podršku kako FIFA-e, tako i UEFA-e, a upravo ovih dana ova takmičenja ulaze u finiš svojih prvih sezona na cijelom teritoriju BiH”.

Prijem u UEFA-inu sudijsku konvenciju takođe je bilo od velikog značaja, a suđenje na našim utakmicama naših liga sve poprimaju obrise suđenja u velikim svjetskim ligama.

“U prošloj godini ostvareni su značajni prihodi, koji su premostili one koji su bili planirani, i to je sigurno stvar koja nas treba radovati”, kazao je Baković.

“Infrastrukturni projekti bili bi nezamislivi bez UEFA-e i FIFA-e, a izgradnja trening kampa u Zenici bila bi nezamisliva bez njihove podrške, pogotovo one koja je stigla iz Evropske fudbalske asocijacije”, istakao je generalni sekretar N/FSBiH.

“Projekat ‘Otvorena vrata’ bio je značajan projekat koji je sproveden u nekoliko evropskih zemalja, a njegov cilj je bio da se okupe djeca koja su porijeklom iz BiH i koja žele igrati za BiH. Ovaj projekat još uvijek traje i već sada se u našim omladinskim selekcijama nalazi nekoliko dječaka koji su kroz ovaj projekat stigli u mlade timove naše države”, zaključio je prvi operativac N/FSBiH, te dodao:

“Svakako treba spomenuti da je u posljednje vrijeme učinjeno mnogo toga kako bi se pod zastavu BiH doveli talentovani mladi fudbaleri koji žele igrati za BiH. Tu posebno želim izdvojiti Seada Kolašinca, fudbalera Schalkea, za čiji dolazak u bh. dres velike zasluge ima predsjednik N/FSBiH, ali tu su još braća Hajrović, ali i mnogi drugi”, kaže Baković koji u svemu nije zaboravio ulogu navijača.

“Iako zadnji, ništa manje bitni su navijači. O domaćim utakmicama se ne treba puno pričati, a konekcija koja je ostvarena sa njima u odnosu na neke ranije godine je zaista bila fantastična. Prava potvrda toga stigla je nakon što je ostvaren ovaj historijski plasman na Svjetsko prvenstvo”, zaključio je generalni sekretar na kraju svog izlaganja Izvještaja o radu N/FSBiH u 2013. godini.