Bakterije u ustima okidač za rak stomaka

Bakterije u ustima okidač za rak stomaka

slika (29)

Naučnici su saopštili da su u dva odvojena istraživanja otkrili kako fusobakterija koja se uobičajeno može naći u ustima čovjeka, svojim djelovanjem izaziva lančanu reakciju koja pomaže nastanak raka crijeva.

Dva američka istraživanja objavljena su u žurnalu Cell Host & Microbe, a iako je poznato da je ova bakterija jedan od faktora koji izaziva kolorektalni kancer, nije bilo sasvim jasno da li i direktno pomaže rast agresivnog tumora.
Naučnici koji su učestvovali u istraživanju saopštili su da im nova saznanja možda mogu pomoći prilikom preciznijeg ustanovljavanja dijagnoza bolesti, prevencije i potencijalno uspješnijih načina liječenja.

Prvo istraživanje koje je bilo sprovedeno na Harvardu, pokazalo je da je fusobakterija bila prisutna u velikom broju adenoma – benignim izraslinama na crijevima koje tokom vremene mogu da se pretvore u maligni kancer.

Isti istraživači su takođe sproveli testove na miševima koji su pokazali da su fusobakterije ubrzavale nastanak kolorektalnih tumora napadajući specijalne protivzapaljenske ćelilje, čineći ih manje efikasnim.

Druga sprovedena studija pokazala je da fusobakaterije na svojoj površini imaju molekule koje im omogućavaju da privuku i napadnu ljudske kolorektalne tumorske ćelije.

Nakon toga molekul FadA se prebacuje na gene rasta raka i stimuliše protivzapaljenske procese i reaguje na nastajanje tumora.

Sintetički sastojak FadA koji je pronađen tokom istraživanja kompletno zaustavlja proces, povećavajući mogućnost da se jednog dana koristi kao instrument za prevenciju nastanka bolesti.

Ono što je takođe bilo zanimljivo otkriće jeste da je koncentracija FadA bila mnogo veća kod onih koji su bolovali od kolorektalnog kancera i kod onih sa adenomima, nego što je to bio slučaj kod potpuno zdravih ljudi.

“Pomoću fusobakterija ne samo da se može opisati način kako nastaje rak crijeva, već što je mnogo bitnije, baca potpuno novo svjetlo na to kako da se identifikuju načini nastanka tumora i mogućnost sprečavanja njegovog rasta i širenje” rekla je doktorka Vendi Geret i dodala da bi u budućnosti prisustvo ove bakterije moglo biti korišćeno prilikom određivanja terapije, kao neka vrsta vodiča za način liječenja.

Ono što je za naučnike naročito važno jeste da su dokazali infektivnu komponentu u nastanku raka crijeva, koja je do sada prilično zanemarivana.

“Pokazali smo da se FadA može koristiti kao marker za rano otkrivanje kolorektalnog tumora i za identifikaciju najboljih terapeutskih načina, kao i za sprečavanje ove teške bolesti” rekao je profesor Liping Han.

U istraživanju se naglašava da naše tijelo sadrži stotine mikroba, a mnogi od njih zapravo su angažovani na čuvanju našeg zdravlja i čuvaju nas od bolesti. Međutim neki su štetni, a ovo posljednje istraživanje naučnicima daje dokaz da je fusobakterija jedan od faktora koji doprinosi razvoju određenih vrsta raka crijeva

Sljedeći zadatak naučnika je da se razviju testovi pomoću kojih će biti moguće identifikovati ljude sa većim rizikom ood pojave raka crijeva ili lijekove koji će poništavati štetne uticaje bakterija, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS