Balerine Ars Centra iz Zenice u rangu sa svjetski priznatim školama baleta

Balerine Ars Centra iz Zenice u rangu sa  svjetski priznatim školama baleta

Balerine Ars Centra iz Zenice u periodu od 19.03. do 23.03.2015. godine učestvovale su na prestižnom baletnom takmičenju “World Ballet Competition  OPEN 2015” koje se već dugi niz godina održava u gradu Sibiu, Rumunija, a koje je kvalifikatorno za Evropu i smatra se za jedno od najjačih svjetskih baletnih takmičenja.

Ove godine u Sibiu su bili takmičari iz 17 zemalja sa tri kontinenta njih ukupno 148 (Rumunija, Republika Moldavija, Švedska, Bugarska, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija, Poljska, Australija, Francuska, Hrvatska, Izrael itd.).

Ovo je prvi puta da Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnike na ovakvom jakom i prestižnom takmičenju, i ne samo predstavnike, već prave ambasadore koji su svoju zemlju predstavili u najboljem mogućem svjetlu, dokazavši to ostvarenim rezultatima.

Ispred Ars Centra Iskra Nadžak,  takmičarka u juniorskoj konkurenciji (od 9 do 11 godina) u klasičnom baletu sa varijacijom Kitri (Act I) plasirala se na fantastično 10. mjesto, a u modernom baletu sa varijacijom “Moon of sparkle” na 12 mjesto,  Sajra Spahić  također u juniorskoj konkurenciji izborila je mjesto među prvih 20 u modernom i klasičnom baletu.

U Pre-profesionalnoj kategoriji ( uzrast od 14-17 godina) sa klasičnim i modernim baletom nastupile su Zerina Mujčić i Berina Cogo, koje su se plasirale među prvih 30 učesnika, što predstavlja odličan plasman, obzirom na broj, starosnu dob i baletno iskustvo učesnika.

Ovi rezultati iako se čine skromni, jako su veliki, naročito kada se uzme u obzir da su ove djevojčice jako mlade i da u njima, država Bosna i Hercegovina ima buduće velike ambasadore u ovoj umjetnosti. Nažalost naša država u svijetu baleta nemamo jaku tradiciju, što uspjeh ovih mladih balerina ARS Centra iz Zenice, čini još većim i dragocijenijim.

Također ovo takmičenje je potvrdilo i uspjehe naših članica od 7. marta ove godine koje su u Sofiji, Bugarska ostvarile fantastičan rezultat i kvalifikovale se za svjetsko prvenstvo “Dance World Cup” koje se ove godine u mjesecu junu održava u Bukureštu, Rumunija, gdje su pravo učešća izborile ponovo, Iskra Nadžak sa osvojene dvije zlatne medalje u kategorijama karakterni i moderni balet i najmlađa takmičarka, Džena Sačak u kategoriji moderni balet, po osnovu osvojenih bodova.

Svakako treba istači mladu balerinu Iskru Nadžak, koja sa nepunih devet godina niže velike uspjehe.  Iako je jedna od najmlađih učesnica,  uspijeva se izboriti za sjajne  rezultate,  što potvrđuje i ovaj najnoviji iz Rumunije, plasman među prvih 10  na prestižnom takmičenju (WBC 2015.).

Mnoštvo zlatnih medalja, diploma i certifikata  sa raznih evropskih takmičenja pokazatelj su kojii  govore u prilog tome da se Ars Centar sa svojim balerinama i kvalitetnim kadrom može takmičiti i uz sami vrhu Evropskog, a i svjetskog baleta.

Ispred osnivača i Ars Tima, direktorica Biljana Trifković posebno se zahvaljuje balerini, nastavnici i koreografu Emini Stojšić,  koja je u veoma kratkom roku i sa mnogo ljubavi uspjela pripreminiti četrnaest djevojčice za dva jaka takmičenja (Bugarska i Rumunija) a uz podršku i pomoć njene kolegice a naše nastavnice Jovane Jovović, također balerine Ars Centra.

Direktorica Ars Centra Biljana Trifković također dodaje:

Teško je reći da li je ovo najveći uspjeh našeg Ars Centra na nekom od takmičenja, jer naše djevojčice znaju osvajati i prva mjesta i medalje, najsjajnija odličja, ali svakako je pokazatelj da mi u Ars Centaru imamo kvalitetan odgojno – obrazovni rad sa profesionalnim baletnim i muzičkim pedagozima koji su spremni uložiti i ulažu dodatne napore, kako bi naše vrijedne balerine napredovale i realizirale svoje potencijale i pokazale da mogu stajati rame uz rame sa ostalim vrhunskim takmičarima koji dolaze iz zemalja sa daleko dužom tradicijom u kojima se u balet ulaže finansijski puno, puno više i uz neizostavnu podršku državnih  institucija.

Nažalost, također moram spomenuti da smo mi kao zemlja Bosna i Hercegovina gotovo pa nepoznati na ovakvim takmičenjima, te da naša zastava izaziva u žiriju i publici blagu zbunjenost.

U Sibiu je delegacija Ars Centra uspostvila kontakte sa vodećim baletnim školama iz regiona i dobili smo niz poziva za festivale, takmičenja i razmjenu učenika. Teško je, ali  i žalosno da talentovana djeca koja predstavljaju svoj grad i državu u svijetu nisu u mogućnosti pokazati svoje sposobnosti i talente, samo iz razloga jer nemaju finansijku podršku općine, grada, kantona, … ni jednog nivoa vlasti u BiH,  iako ponosno svoju zemlju i svoju zastavu predstavljaju u svijetu.

Nismo sigurni da ćemo moći realizirati odlaske na neke za nas bitne pozive za gostovanja i takmičenja, od zajedničkih prijatelja baletne umjetnosti, ali sigurno je i da moramo da se borimo, da se nadamo, da će nam nadležne institucije i potencijalni prijatelji – privrednici ipak pomoći. Za naredni period slijede pripreme za odlazak na svjetsko prvenstvo DWC 2015 koje se ove godine održava mjesecu junu/lipanj, u Bukureštu u Rumuiji. Nadamo se da će nam se upravo za ovo takmičenje oglasiti neki sponzor ili donator, kako bi se Bosna I Hercegovina predstavila u što boljem svjetlu.

Pored takmičarskog dijela, ARS Centar svake godine priprema scenske performanse i predstave za širu publiku.

Ovim putem pozivamo sve naše sugrađane i prijatelje da obavezno pogledaju baletnu predstavu za djecu i mlade “Uspavana ljepotica” koja će se premijerno igrati 05.04.2015. godine na velikoj sceni BNP-a.

Također, napominjemo da je prijava na audiciju za mjuzikl otvorena do 31.03.2015. godine, a čija premijera se planira krajem 2015. godine.

Šta reći, ove male krhke balerine ARS Centra iz Zenice, vrijedno rade, nižu uspjehe, a nama preostaje da ih bodrimo, budemo uz njih i da uživamo u njihovom baletnom plesu.

Sretno malene!!!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE