BALKAN BRUJI O DOKTORU KOJI TVRDI DA ĆEVAPE NE SMIJEMO JESTI S LUKOM: Ovo je tajna za sarajevske ćevape i 10 upola s lukom

BALKAN BRUJI O DOKTORU KOJI TVRDI DA ĆEVAPE NE SMIJEMO JESTI S LUKOM: Ovo je tajna za sarajevske ćevape i 10 upola s lukom

Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, iznenadio je tvrdnjom da je veoma štetno jesti ćevape sa lukom, onako kako većina nas i jede ćevape ki drugaćije ne zna i ne voli.

Donosimo vam recept za sarajevski ćevap:

Sarajevski ćevapi su postali prepoznatljiv brend u cijelom svijetu i dugo je krilo kako se pravi, a sad je jep prvi put javno izneseno kako se prave tradicionalni sarajevski ćevapi, oni čaršijski ćevapi po kojima je prepoznatljivo Sarajevo.

Korijen riječi ćevap je persijskog porijekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Međutim, ćevapi su dio sarajevske tradicije i njegove kulture, tako da se već odavno isključivo vezuju uz Sarajevo, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Evo recepta kako da sami napravite smjesu za ćevape kako pravi ćevabdžija.

Poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smjesa odstoji.

 Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste:

1,5 kg mljevene junetine,

0,5 kg jagnjetine,

4-5 čehna bijelog luka – 2 od ukupne količine mesa,

soli

2 kašičice sode bikarbone.

Način pripreme:

Meso isječeno na kockice dobro posolite, izmiješajte i prelijte sa oko 100 ml vode i bijelog luka koje ste ranije prokuvali. Smjesu izmiješajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smjesu sameljete u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Prije nego što krenete da oblikujete ćevape u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i to je to. Ne zaboravite i somun.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica