Portal 072info

BALKAN ČEKA NEVJEROVATNA JESEN: Velike vrućine čak do decembra, a tu su i poplave!

Balkan će biti na udaru ekstremnog vremena ove jeseni, tvrdi meteorolog Alan Repert sa sajta accuweather.com.

Poslije veoma toplog ljeta za veći deo centralne i istočne Evrope, tvrdi on, vrućine će se nastaviti i u jesen, ali s velikim varijacijama, u zavisnosti od lokacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Opšti nestabilni šablon vremena vladaće od septembra do novembra u južnoj Evropi ove jeseni – napisao je Repert, a dalje piše da će to ”rezultirati natprosječnom količinom padavina od Italije do južnog Balkana”.

Po njegovom predviđanju, vrućina koja je vladala cijelog leta u većem dijelu Evrope zadržaće se i u jesen, a najpogođeniji dio biće područje na potezu Balkan-južna Ukrajina, pa čak i lokacije na istoku Njemačke, Poljska i zapad Rusije. Ove dijelove Evrope čekaju velike vrućine sve do decembra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugi meteorolog accuweathera, Tajler Rojs, prognozira da će područja visokog pritiska iznad Rusije i istočne Evrope spriječiti oblake da dolaze u taj region, što će izazvati abnormalno suho vreme i povećati rizik od šumskih požara.

A dok će ovo polje visokog pritiska spriječiti kišu da pada u istočnoj Evropi i na sjeveru Balkana, jug Balkana će, zajedno s Francuskom, Portugalom, Španijom i Italijom, biti na udaru aktivnog “autoputa” oluja, koji će uzrokovati abnormalne količine padavina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo će predstavljati rizik za neka područja u Italiji i na jugu Balkana koja su prije imala problema s poplavama.

– Najveći rizik od poplava biće oko Dinarida, na apeninskom poluostrvu i čak i na južnim obroncima Alpa – napisao je Rojs, prenosi Telegraf.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako pišu na ovom sajtu, sistemi oluja će se brzo kretati preko Španije i Francuske, ali će se zaustavljati i okretati iznad Italije i južnog Balkana, gdje bi mogli da se zadrže i po nekoliko dana. Ovo će biti pogotovo rizično vrijeme, kad je riječ o poplavama, a pogotovo tokom oktobra.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME