Portal 072info

BALKAN ČEKA NEVJEROVATNA JESEN: Velike vrućine čak do decembra, a tu su i poplave!

Balkan će biti na udaru ekstremnog vremena ove jeseni, tvrdi meteorolog Alan Repert sa sajta accuweather.com.

Poslije veoma toplog ljeta za veći deo centralne i istočne Evrope, tvrdi on, vrućine će se nastaviti i u jesen, ali s velikim varijacijama, u zavisnosti od lokacije.

– Opšti nestabilni šablon vremena vladaće od septembra do novembra u južnoj Evropi ove jeseni – napisao je Repert, a dalje piše da će to ”rezultirati natprosječnom količinom padavina od Italije do južnog Balkana”.

Po njegovom predviđanju, vrućina koja je vladala cijelog leta u većem dijelu Evrope zadržaće se i u jesen, a najpogođeniji dio biće područje na potezu Balkan-južna Ukrajina, pa čak i lokacije na istoku Njemačke, Poljska i zapad Rusije. Ove dijelove Evrope čekaju velike vrućine sve do decembra.

Drugi meteorolog accuweathera, Tajler Rojs, prognozira da će područja visokog pritiska iznad Rusije i istočne Evrope spriječiti oblake da dolaze u taj region, što će izazvati abnormalno suho vreme i povećati rizik od šumskih požara.

A dok će ovo polje visokog pritiska spriječiti kišu da pada u istočnoj Evropi i na sjeveru Balkana, jug Balkana će, zajedno s Francuskom, Portugalom, Španijom i Italijom, biti na udaru aktivnog “autoputa” oluja, koji će uzrokovati abnormalne količine padavina.

Ovo će predstavljati rizik za neka područja u Italiji i na jugu Balkana koja su prije imala problema s poplavama.

– Najveći rizik od poplava biće oko Dinarida, na apeninskom poluostrvu i čak i na južnim obroncima Alpa – napisao je Rojs, prenosi Telegraf.

Kako pišu na ovom sajtu, sistemi oluja će se brzo kretati preko Španije i Francuske, ali će se zaustavljati i okretati iznad Italije i južnog Balkana, gdje bi mogli da se zadrže i po nekoliko dana. Ovo će biti pogotovo rizično vrijeme, kad je riječ o poplavama, a pogotovo tokom oktobra.

Podijelite članak