AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Glavni ilegalni biznis mafijaških grupa na Balkanu su narkotici, a balkanska ruta, prema ocjenama stručnjaka, za sada je zbog pandemije koronavirusa stala, no kada se stanje normalizira, očekuje se ponovna navala krijumčara.

Prema izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kriminalci iz BiH, ali i iz regiona, kako su godinama sve više jačali, svoje “poslove” proširili su ili ih premještaju širom Evrope.

Mnogi u bijegu

Pogotovo oni koji se nalaze u bijegu, a vode se kao visokopozicionirani članovi kriminalnih klanova, tvrdi se u izvještaju.

Jedna od glavnih karakteristika narkobiznisa na Balkanu su surove likvidacije i povezanost mafija s drugim klanovima iz regiona, koji veze šire i do evropskih zemalja.

Položaj BiH na Balkanu čini je posebno atraktivnom za šverc droge, oružja i ljudi, navodi se u izvještaju.

– Takozvana balkanska ruta je najpoznatija po švercu heroina iz Afganistana, preko Turske i zapadnog Balkana, u Evropsku uniju. Heroin iz Turske prelazi u Bugarsku ili Grčku prije nego što uđe u Sjevernu Makedoniju, Srbiju ili BiH. Zatim se krijumčari takozvanom centralnoevropskom rutom do Mađarske, Slovačke, Austrije i Švicarske. Heroin se, takođe, krijumčari u Italiju preko Sjeverne Makedonije i Kosova, a zatim preko Albanije i Crne Gore. Iz Srbije i Crne Gore droga stiže u Bosnu i Hercegovinu, a zatim dalje u Hrvatsku i susjednu Sloveniju. Albanija i Makedonija predstavljaju veoma važne tačke ulaska kokaina u Evropu iz Latinske Amerike – navodi se u izvještaju.

Mapa kretanja narkotika prema Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog  kriminalaMapa kretanja narkotika prema Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog kriminala

Isporuke najviše stižu u teretnim kontejnerima u luke, čemu svjedoče i nedavne zapljene prvenstveno kokaina.

Ogromna distribucija

– Pošiljke se dalje distribuiraju preko Kosova, Srbije i BiH i krijumčare ka centralnoj Evropi. Također, postoje dokazi da se kokain prerađuje u regionu, a u posljednje vrijeme i u BiH. Ono što je, možda, značajnije jeste da su kriminalne grupe s Balkana aktivne u distribuciji kokaina u zapadnoj Evropi, najviše u Austriji, Grčkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Većina šefova ovih grupa živi na zapadnom Balkanu i tu peru novac.

Balkan ima reputaciju legla plaćenih ubica. Zbog ratnog naslijeđa i ekonomske ranjivosti pojedinih regija, postoje grupe mladih muškaraca, posebno iz Bosne, Hrvatske i Srbije, koji imaju pristup oružju i eksplozivima. Mladići iz regiona su izvršioci profesionalnih atentata, kako u regionu tako i srednjoj Evropi, navodi se u istraživanju.

Gliser krijumčari

I dok je Balkan tranzitni region za sve vrste droga, istovremeno je glavni snabdjevač kanabisa. Albanija je najveći proizvođač kanabisa u regionu. Glavna destinacija za albanski kanabis je Italija, a šverc se obavlja gliserima.

U prošlosti su u ovu svrhu bili korišćeni i mali avioni. Prema podacima italijanskih vlasti, rekordnih 90 tona kanabisa iz Albanije zaplijenjeno je u 2017. godini, piše, između ostalog, u dokumentu.

Avaz.ba