Portal 072info

BANALAN RAZLOG Bračni par iz BiH zadržan 12 sati na aerodromu Hamad u Kataru

Jučer u prijepodnevnim satima  uslijedio je telefonski poziv na broj Dopisništva Avaza u Bihaću od bračnog para iz Krajine (identitet poznat Redakciji)  sa Međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi (Katar)

– Imamo problem sa ulaskom u Katar iako smo  upoznati  sa olakšicama  za ulazak bh građana u  ovu zemlji prilikom pribavljanja turističke vize. Rečeno nam je da  olakšice više ne vrijede, oduzeti su nam i dokumenti – ispričao  je našem novinaru  Krajišnik.  Dodao je kako pokušava sa predstavnicima Ambasade BiH da nađe rješenje, jer se sa suprugom nalazi u tzv. međuprostoru aerodroma i ne može ni ući u Katar, niti se vratiti jer nemaju pasoša. Posebno je skrenuo pažnju da se na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BIH još uvijek nalazi saopćenje za javnost  MVP-a od 4. jula  u kome piše da je Država Katar stavila BiH na listu od 36 država čiji građani mogu pribaviti turističke vize neposredno na granici Katara, u ovom slučaju na Međunarodnom aerodromu Hamad u Dohi.

 

– Imamo povratne avionske karte, hotelsku rezervaciju i dovoljno novca .Planirali smo ostati nekoliko dana i početkom naredne sedmice vratiti se kući. Međutim, već 12 sati sjedimo ovdje i ne znamo šta se dogodilo – izjadao nam se razočarani bh. državljanin. On je napomenuo kako su mu katarski granični službenici kazali da je sporazum za  dobijanje turističke vize za bh. građane prestao da važi 13. jula u ponoć, a oni su sletjeli na aerodrom u jedan sat poslije ponoći .

Nakon što smo uputili službeni upit MVP-u i Ambasadi BiH u Kataru vrlo brzo su agilni službenici  MVP-a u Sarajevu iz Ureda za odnose sa javnošću nastojali doći do tačne informacije o ovom slučaju. Potvrdili su da “znaju za problem”, ali još uvijek nemaju precizne informacije. U međuvremenu, stigao je odgovor bh. ambasade u Kataru.

– Problem je riješen, građani BiH su ušli u Katar, nakon angažmana otpravnice poslova u ambasadi BiH u Dohi Sanite Lisice. Kad od nadležnih organa u Kataru zvanično dobijemo informaciju o kakvom se zapravo problemu radi, obavijestit ćemo zvanično Ministarstvo vanjskih poslova BiH – saopćili su nam iz Ambasade u Kataru.

U isto vrijeme javio nam se bh. bračni par i potvrdio za njih radosnu vijest.

– Molim vas da se zahvalite u naše ime zaposlenicima naše Ambasade u Kataru na izvanrednoj suradnji, a posebno gospođi Saniti Lisici. Iako još uvijek ne znamo zašto smo bili zaustavljeni na aerodromu, to je sada i manje važno – poručili su.

Nezvanično, ni Ambasada Katara u BiH nije imala informaciju o prestanku važenja sporazuma za olakšice prilikom dobijanja turističke vize za bh. građane.

Turistička viza

Liberalizacija viznog režima za građane Bosne i Hercegovine uslijedila je nakon  posjete Emira Države Katar Šeik Tamim bin Hamad Al Thanija našoj državi u januaru oove godine  i razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, kao i susreta ministara vanjskih poslova obje zemlje. Premijer i ministar unutarnjih poslova Katara Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, u čijoj je nadležnosti bilo donošenje odluke, ovim je održao obećanje koje je dao 21. ožujka 2016. godine veleposlaniku BiH Tariku Sadoviću da će Katar liberalizirati vizni režim za građane Bosne i Hercegovine, jer kako je tada rekao, “državljani naših prijateljskih država trebaju imati mogućnost da se slobodno kreću“.  Po ovom sporazumu ,rržavljani BiH koji žele pribaviti turističku vizu na granici Katara, odnosno  Međunarodnom aerodromu Hamad  u Dohi, moraju imati povratnu avionsku kartu, hotelsku rezervaciju i najmanje 5000 katarskih rijala (oko 2.500 KM), ili ekvivalentan iznos u drugoj valuti. Viza košta 100 rijala (oko 50 KM) i izdaje se na rok do mjesec dana. Sa ovom vizom nije dozvoljeno raditi u Kataru.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box