Banja Luka: Podignuta optužnica protiv policijskih inspektora zbog preprodaje droge

Lice pravde
Podijelite vijest
Lice pravde
Lice pravde

Specijalno tužiteljstvo Republike Srpske (RS) podiglo je optužnicu protiv pripadnika zločinačkog udruženja, koje se bavilo neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga herion i marihuna, a kojeg su činili inspektori Centra javne sigurnosti Banja Luka Srđan Radulović, kao organizator, te Ognjen Stijak i Marko Kovačević, kao članovi udruženja.

Njima se stavlja na teret da su učinili kazneno djelo organizirani kriminal, a u vezi sa kaznenim  djelom neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, potvrđeno je danas iz ovog tužiteljstva.

Optužnica je podignuta i protiv šefa Odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga Centra javne sigurnosti Banja Luka Gorana Mihajlice, kao i inspektora Darija Dabić, Gavrila Šinikovića, Jovana Miljkovića i Vladimira Marčete, zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa Radulovićem, Stijakom i Kovačevićem, učinili kaznena  djela: iznuđivanje iskaza, teška tjelesna povreda, lažno prijavljivanje kznenog djela, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Prema navodima optužnice, ovo zločinačko udruženje djelovalo je na području Banje Luke od kraja 2010. do septembra 2013. godine, a isti su u namjeri eliminiranja konkurencije u prodaji opojnih droga, među prodavcima opojnih droga, pronalazili osobe koje će za njih prodavati opojne droge, a one osobe koje nisu pristale da na takav način surađuju s njima, su fizički i psihički zlostavljali, od istih iznuđivali iskaze, podmetali dokaze, krivotvorili službene isprave prilikom vršenja pretresa, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi pripadnicima zločinačkog udruženja. Koristili su  pritom sva raspoloživa ovlaštenja koja su im kao policijskim službenicima data, kao i svu neophodnu infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske: službena vozila, telefone, oružje, opremu, sredstva sile.

Kako se navodi u optužnici, za pripadnike zločinačkog udruženja, na ovaj način prodato je oko osam kilograma opojne droge heroin, kao i oko pet kilograma drugih opojnih droga, a novac dobijen prodajom opojnih droga u ukupnom iznosu od 117.000 KM, članovi zločinačkog udruženja su dijelili između sebe.

Radulović, Stijak i Kovačević, po nalogu Specijalnog tužiteljstva, lišeni su slobode u septembru  2013. od kada se nalaze u pritvoru.

Optužnicom je predloženo da se istima produži pritvor do okončanja glavnog pretresa.